25 Mart 2021 Perşembe

Türkiye’den Arabistan’a ihracat yüzde 98 azaldı

Suudi Arabistan’ın Türkiye’de aldığı ürünler Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 98, bir önceki aya kıyasla yüzde 72 azaldı. İki ülke arasındaki siyasi gerilim Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye gayri resmi boykot uygulamasıyla ekonomik alana sıçradı.

BOLD – Suudi Arabistan’ın Türkiye’den ithalatı Aralık ayında 50,6 milyon riyal (13 milyon dolar), Ocak 2020’de ise 622 milyon riyal (165 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Ocak ayında ise bu rakam 14 milyon riyale (3,76 milyon dolar) geriledi.

2016 yılından beri ithalat verilerini paylaşan Suudi Arabistan’ın Ocak 2021 verisi, o tarihten bu yana Türkiye’den en az ürün alınan ay oldu.

TÜRKİYE EN ÇOK MAL SATAN 13. ÜLKE İKEN 76. SIRAYA GERİLEDİ

Suudi iş adamları ve bazı şirketler, geçen yıl Türkiye’den ithalatın yasaklanması veya azaltılması yönünde kampanya başlatmıştı.

2013 yılında bozulmaya başlayan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri 2018’de Suudi Arabistan’ın Türkiye’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmesi sonrası gerilim zirveye çıkmıştı.

Buna rağmen Türkiye Ocak 2020’de Suudi Arabistan’ın en fazla mal aldığı 13. ülkeydi. Bu yıl Türkiye 76. sıraya geriledi.

Suudi yetkililer Türkiye’den mal alımına herhangi bir yasak getirmediklerini söylüyor.

TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler 2013 yılından itibaren bozulmaya başladı. Türkiye Mısır’da Müslüman Kardeşler Hareketi ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi desteklerken; Müslüman Kardeşler Hareketi’ne karşı olan Suudi Arabistan Mursi’yi deviren darbe yönetimini destekledi.

Yine daha sonraki dönemde Türkiye’nin İran’a yaklaşması Suudi Arabistan’ı rahatsız etti.

2017 yılı Haziran ayında Suudi Arabistan’da Veliaht Prensliğe Muhammed Bin Selman’ın gelmesi ile birlikte ilişkiler daha da kötüleşti. Türkiye, Suudi Arabistan yönetimi ve kraliyet ailesindeki iç mücadelelerde her zaman Muhammed Bin Selman karşıtı bir tutum izledi. Selman karşıtı gruplara açıktan olmasa da destek verdi.

KAŞIKÇI CİNAYETİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

En büyük kopuş ise Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesi sonrası yaşandı. AKP hükumeti, Kaşıkçı cinayetini Veliaht Prens karşıtı bir kampanyaya dönüştürdü ve uluslararası alanda Veliaht Prens’i sıkıştırmaya çalıştı. Ancak o dönemki Trump yönetiminin Veliaht Prens ve Suudi Arabistan’la ilişkileri bozmak istememesi nedeniyle AKP hükumetinin bu politikası başarısız oldu.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bu dönemde en kötü günlerini yaşadı. Suudi Arabistan veliaht prensinin İsrail’le yakınlaşma politikası da AKP’yi rahatsız etti.

DİYALOG KANALLARININ AÇILMASI

Kasım ayında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Türk tarafından yapılan açıklamada ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve problemlerin çözümüne dönük diyalog kanallarının açık tutulması konusunda iki tarafın da mutabık kaldığı belirtildi.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud da kasım ayında yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerin dostane olduğunu söyleyerek, boykot iddialarını yalanlamıştı. Ancak hala gerginliğin giderilmesine yönelik bir adımın atılmadığı görülüyor.

Resmi boykot çağrılarına ve koronavirüs pandemisine rağmen Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticarette 2020 yılında ciddi bir düşüş gerçekleşmemişti.

TÜRKİYE, RİYAD’A SİHA SATACAK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın Türkiye’den silahlı insansız hava aracı (SİHA) talep ettiğini açıklamıştı. Ancak daha sonra Riyad’a bu teklifi AKP hükumetinin yaptığı ortaya çıkmıştı.

Bu kapsamda Vestel firmasının ürettiği ‘Karayel’ silahlı insansız hava araçlarının Vestel lisansı ile Suudi Arabistan’da üretilmesi konusunda görüşmelerin yürütüldüğü belirtiliyor.

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de bir lobici daha kiraladı

Türkiye’den Arabistan’a ihracat yüzde 98 azaldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder