26 Mart 2021 Cuma

Bir tarafta Fetömetre bir tarafta sarıklı-cübbeli general

TSK’dan 20 bin askeri ihraç eden Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanlığı Harp Okulları ve Astsubay Yüksekokullarına giriş şartlarında yaptığı değişiklik tartışmaya neden oldu. MSB, ‘irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş’ olma şartını ‘terör örgütleriyle iltisak ve irtibat’ olarak değiştirdi. MSB, sarıklı-cübbeli namaz kılan generalin ise incelendiğini açıkladı.

BOLD ANALİZ – Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında yapılan değişiklik tartışmaya neden oldu.

Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş koşulları arasında bulunan “Kendisinin, annesinin, babasının, kardeşlerinin ve velisinin, tutum ve davranışları ile yasadışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması” şartı 23 Mart’ta yayımlanan yeni yönetmelikle kaldırıldı. Yerine “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak” hükmü getirildi.

Cumhuriyet’e konuşan Milli Savunma Bakanlığı yetkilisi, eski yönetmelikte Harp Okulları’na giriş koşulları arasında yer alan “irticai görüşleri benimsememiş ve bu faaliyetlere karışmamış olmak” şartının “subjektif değerlendirmelere yol açtığı ve Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmadığı” gerekçesiyle kaldırıldığını belirtti. Yerine getirilen yeni yönetmeliğin ise “geniş kapsamlı, güncel mevzuata uygun ve daha somut” olduğunu söyledi. “Bu düzenlemeyle tarikat ve cemaatlerin TSK içinde yapılanmasının önü açılıyor” eleştirileriyle ilgili ise yetkili, “Faraziyeler üzerinden değerlendirmeler yapılmamalı” ifadelerini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’da cuma namazı çıkışı yönetmelik değişikliğiyle ilgili “İrticai faaliyet farklı bir olay ama terörle iltisaklı olan faaliyetler ayrı bir olay. Bu bir yasal düzenleme değil, yönetmelik. Bakanlıklarımız bunları zaman zaman, ülkemizin, ordumuzun huzuru için yaparlar. Bu da bu vesile ile atılmış bir adım” açıklaması yaptı.

MSB yetkilisi, gerçekleri saptırıyor. İrticai görüşleri benimsemek de irtibat ve iltisak kavramları da Türk Ceza Kanununda suç olarak yer almıyor. TSK’da 20 bine yakın subay ve astsubayı ihraç eden Fetömetre uydurması da TCK’ya göre suç değil.

BİNLERCE ASKER FETÖMETRE İLE İHRAÇ EDİLDİ

Fetömetre, 15 Temmuz’un ardından hükumetin ve ittifak ettiği derin devletçi grupların hedefinde olan subayların tasfiyesi için eski Tümamiral Cihat Yaycı’nın uydurduğu bir yöntem. Yaycı’nın bizzat kendisinin koyduğu kriterlerle pek çok subay örneğin uzak akrabasının banka hesabı yüzünden ya da eşinin bir akrabasının çocuğunun gittiği okul yüzünden TSK’dan ihraç edildi ya da tutuklandı. MSB, irtica yerine getirilen irtibat ve iltisak kavramlarının daha somut ve güncel mevzuata uygun olduğunu savunarak kamuoyunu aldatıyor. Çünkü ne irticanın ne irtibat ve iltisakın ne de Fetömetre’nin kanunlarda ve TCK’da yeri bulunmuyor. Ancak fiilen geçmişte irtica kavramıyla bugün de Fetömetre ile binlerce subay ve astsubay mesleklerinden ihraç edilip cezaevine konuldu.

SARIKLI CÜBBELİ GENERALİN GÖRÜNTÜLERİ İNCELENİYOR

TSK’da binlerce askere Fetömetre uygulanırken, ulusalcı internet sitelerinde bir muvazzaf amiralin makam arabasıyla gittiği bir tarikatın tekkesinde sarıklı-cübbeli namaz kıldığına ilişkin görüntüler yayınlandı. Görüntülerdeki generalin hükumete yakın Menzil ya da İskenderpaşa tarikatına mensup olduğu iddiaları dile getirildi. MSB yetkilileri ise, sosyal medyadaki bu paylaşımların ilgili birimler tarafından incelendiğini açıkladı. Sarıklı-cübbeli general Fetömetre’nin sınırlarına girecek bir asker değil. Bu nedenle ne soruşturma ne ihraç ne de cezaevi değil sadece inceleniyor…

Haşhaşi AKP’li Kürşat Ayvatoğlu gözaltına alındı

Bir tarafta Fetömetre bir tarafta sarıklı-cübbeli general yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder