24 Mart 2021 Çarşamba

“Türkiye’de devlet kontrolündeki medya yalanlar yayıyor”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’yi devlet kontrolündeki basın organları aracılığıyla ‘yalanlar yaymakla’ suçladı. Macron ayrıca Türkiye’yi gelecek yıl Fransa’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine karışma girişimleri konusunda uyardı.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’yi devlet kontrolündeki basın organları aracılığıyla ‘yalanlar yaymakla’ suçladı. Macron, ‘kamuoyunun görüşlerine tesir etme’ yoluyla Fransa’da 2022 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yapılacak müdahalelerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

France 5 kanalına bir mülakat veren Macron, ülkesinde gelecek yıl yapılacak seçimlerin sonuçlarını etkilemeye yönelik müdahale girişimleri olacağını öne sürdü.

“TEHDİTLER ÖRTÜLÜ BİR ŞEKİLDE YAPILMIYOR”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında bir belgeselin de gösterildiği televizyon programında konuşan Macron “Gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale girişimleri olacak… Bunu kabul edilemez olarak görüyorum. Not edilmiş durumda, tehditler üstü kapalı değil” dedi.

Macron, bu müdahalenin ‘kamuoyunun fikirlerini etkilemeye dönük’ olacağını öne sürerek, geçen yıl Ekim ayında İslam hakkında sarf ettiği sözlerin Türkiye tarafından çarpıtıldığını belirtti.

Fransa cumhurbaşkanı, “Geçen sonbaharda, çok açık bir şekilde yalanlarla örülü bir siyasi anlayış vardı… Devletlerin söylediği yalanlar, Türk devletinin kontrolü altındaki medya kuruluşlarının yaydığı yaylanlar, Katar tarafından kontrol edilen belli bazı büyük televizyon kanallarının yaydığı yalanlar” dedi.

Macron, bu konuyu Katar Emiri Tamim bin Hamad el Sani ile de görüştüğünü sözlerine ekledi.

Macron, “Sözlerim çarpıtıldı ve Fransa, İslam ile ilgili sorunları olan bir ülke olarak yansıtıldı” dedi.

Avrupa’nın Türkiye’ye sırtını asla dönmeyeceğini vurgulayan Macron, Türkiye’nin tutumunu değiştirmediği sürece ilişkilerin iyileşmesinin mümkün olmadığını aktardı.

FRANSA’DA TARTIŞMALI YASA

Libya ve Doğu Akdeniz konusunda anlaşmazlık yaşayan iki ülke ilişkilerindeki gerilim Ekim ayında daha da yükselmişti.

16 Ekim’de Hz. Muhammed’in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine gösteren öğretmen Samuel Paty’nin başının kesilmesinin ardından Macron, karikatürlerin yayınlanmaya devam edeceğini ve asla boyun eğmeyeceklerini söyledi. Macron, Paty cinayetinin ardından ‘İslamcı ayrılıkçılık’ ile mücadele edip laik değerlerin savunulması için bir dizi yasa çıkarma planlarını açıkladı. Yasa bu yıl Şubat ayında Fransız Meclisi tarafından kabul edildi.

ERDOĞAN’IN MACRON’A YÖNELİK SÖZLERİ

Erdoğan Ekim 2020’de Kayseri’de yaptığı bir konuşmada “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir? Öncelikle bir akli noktada kontrol” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Erdoğan “İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şey kazandırmaz. Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın” demişti. Bu sözler üzerine Fransa’nın Ankara Büyükelçisi istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağrılmıştı.

Erdoğan Aralık ayında yaptığı bir konuşmada da “Macron tabii Fransa’nın başına beladır. Macron ile Fransa aslında çok çok tehlikeli bir dönemi yaşıyor. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulsun. Aksi takdirde sarı yeleklilerden kurtulamayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa’da 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 43 yaşındaki Macron’un yeniden aday olması bekleniyor.

Milli Görüş’ün camisi Fransa’yı karıştırdı

“Türkiye’de devlet kontrolündeki medya yalanlar yayıyor” yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder