26 Mart 2021 Cuma

Hrant Dink davasında karar: Gazeteci Ercan Gün’e 10 yıl hapis

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, katil Ogün Samast’ın görüntülerini yayınlayan gazeteci Ercan Gün’e 10 yıl hapis cezası verdi.

BOLD – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 14 yıl önce gazetenin önünde vurularak öldürülmesine ilişkin6’sı tutuklu 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, bazı sanıklar ile avukatları ve Dink ailesinin avukatları hazır bulundu. Duruşmaya bazı sanıklar SEGBİS ile bağlandı.

BİZ BİTTİ DEMEDEN BU DAVA BİTMEZ

Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. İnisiyatif adına konuşan Bülent Aydın, “İlk günden beri, yani Beşiktaş’ta tetikçilerin yargılandığı duruşmalardan beri öldür diyenler yargılansın dedik. Bu müsamereye son verin dedik, bu dava ne zaman başlayacak dedik. Süreç oldukça ağır ilerledi. Büyük hukuk mücadeleleri sonucu ve kamuoyunun bu cinayetin aydınlanması yönündeki talebinin baskısıyla süreç bugüne geldi. Belki bu cinayet tam olarak aydınlatılabilseydi bu ülkede daha öncede yaşanmış başka siyasi cinayetlerde de benzer süreçlerde işleyen mekanizma ortaya çıkmış olabilirdi. Bugün bu noktada değiliz dolayısıyla bir kez daha biz bitti demeden bu dava bitmez diyerek karar duruşmasına giriyoruz” dedi.

ERCAN GÜN: HABERİMDEN DOLAYI PİŞMAN DEĞİLİM

Son sözü sorulan tutuklu emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, “Benim açımdan bu mahkemedeki bu yargılamada son söz söylenecek noktaya gelinmemiştir. Mahkemenizin bağımsız ve adil bir mahkeme olduğuna inanmıyorum” ifadelerini kullandı. Tutuklu gazeteci Ercan Gün ise, “Bu haberi yaptığım için pişman mıyım? Hrant Dink yaptığı haberlerden ne kadar pişman değilse ben de değilim. Vicdanen kelebek kadar hürüm” şeklinde konuştu.

HUKUKSUZ SUÇLAMALARLA TUTUKLANDIM

Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, “Tutuklandım. 38 yıl süren meslek hayatım sona erdi. Terörle mücadelede görev yaptığım için örgütlerin hedefi oldum. Evimin yanında bomba patlatıldı. Çocuğum bombalı saldırıda yararlandı. Ailecek terörün ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Görevlerini yapmayan kamu görevlileri çok açık bir şekilde açıklanmıştır. Bana yapılan suçlamayla ilgili alınan ifadeler, dilekçelerle tarafıma istinat edilen suçların hukuksuz olduğu ortada” ifadelerini kullandı.

Son sözü sorulan başka suçtan tutuklu Muharrem Demirkale, “Bu zamana kadar bütün mahkeme heyetleri, savcısı ve medyası bana ile personelime haksızlık etti. Çok şükür masumuz. Ben ve personellerim yapmadılar. Bu mahkeme bitmemiştir. Son sözümü sonra söyleyeceğim” dedi. Tutuklu sanık eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu, “Adalet terazisinin ayarını bozmayınız. Sebep olanlarla hesaplaşmanın kısmet olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Sanık Albay Ali Öz ise, “Bir sabah toplantıda söylendiği iddia edilen bir cümle yüzünden 23 ay tutuklu, 23 ay ev hapsinde ceza çekiyorum. İşlemediğim bir suç. Ne FETÖ’yle ne hiçbir yasadışı yapılanmayla alakam yok” dedi.

AKYÜREK VE YILMAZER’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Mahkeme, emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ile dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e tasarlayarak kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Jandarma İstihbarat görevlisi eski yüzbaşı Muharrem Demirkale hakkında kasten öldürme ve anayasayı ihlal suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verildi. Yılmazer’e, resmi belgeyi yok etmek suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis, Akyürek’e, resmi belgeyi yok etmek suçundan ise 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme, eski Albay Ali Öz’ü, kasten öldürme suçundan 25 yıl, resmi belgede sahtecilik suçundan ise 3 yıl 4 ay hapse çarptırdı. Sanıklardan Osman Gülber’i kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 16 yıl 8 ay hapse mahkum eden mahkeme, sanıklardan Astsubay Yavuz Karakaya’yı ‘anayası ihlal’ suçundan müebbet, kasten öldürmeye yardım suçundan ise 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, sanıklardan dönemin mülkiye müfettişi Şükrü Yıldız örgüte yardım suçundan 3 yıl 9 ay, Samsun Emniyet Terör şube görevlisi Metin Balta’ya örgüte üyelikten 6 yıl 8 ay ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevi polis memuru Mehmet Uçar’a resmi belgeyi yok etmek suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

GAZETECİ GÜN’E 10 YIL HAPİS

Mahkeme, dönemin FOX Televizyonu Haber Müdürü Ercan Gün’e silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, eski polis memuru Muhittin Zenit’e üç suçtan beraat kararı verirken, görevi ihmal suçundan ise zaman aşımına hükmetti.

DİNÇ, GÜLER, ALTAY’A BERAAT

Hrant Dink cinayeti davasının sanıkları eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında “ihmali davranışla adam öldürme” suçlarından beraat, “kamu görevini ihmal” suçlarından  zaman aşımı nedeniyle düşme kararı verildi. Mahkeme, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında zaman aşımı gerekçesiyle düşme kararları verdi.

Mahkeme, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Tutuksuz sanıklardan Gazi Günay, Yavuz Karakaya, Osman Gülben, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Faruk Sarı’nın tutuklanmasına karar veren mahkeme, jandarma istihbaratçılar Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

AYM üyesinden Gezi gerekçesi: Yollar sadece araçların değil demokrasinin de kadim mekanıdır

Hrant Dink davasında karar: Gazeteci Ercan Gün’e 10 yıl hapis yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder