26 Mart 2021 Cuma

AB-Türkiye ilişkileri: Yaptırım kartı masada, baskı daimi

Türkiye ile diyalog ve iş birliği mesajları veren AB, yaptırım kartını masada tuttu. Türkiye ile ilgili ek kararlar haziran ayında yapılacak zirveye bırakılarak baskı süreklilik kazandı.

BOLD – Türkiye ile ilişkiler konusunun da ele alındığı Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ardından yayımlanan bildiride, AB’nin Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu, hukukun üstünlüğü ve temel hakların ise önemli kaygılar arasında yer almaya devam ettiği kaydedildi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in sözcüsü Barend Leyts’in Twitter hesabından paylaştığı 11 maddelik bildiriye bir yandan iş birliği ve diyalog mesajları, diğer yandansa yaptırım tehdidinin ifade bulduğu temkinli bir üslup hakim oldu.

Liderler Zirvesine AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlık etti

Aralık ayında Türkiye’ye, yaptırımlar konusunda mart ayına kadar süre tanıyan AB liderlerinin bu sefer de önemli kararları haziran ayındaki zirveye erteleyerek Türkiye üzerindeki baskıyı sürdürmek istedikleri görüldü.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE HDP’YE KAPATMA DAVASINA GÖNDERME

Bildiride Türkiye’deki iç gelişmelere de değinilerek hukukun üstünlüğü ve temel hakların önemli bir endişe olmayı sürdürdüğü belirtildi. Liderler, “Siyasal partilerin ve medyanın hedef alınması ve son dönemdeki diğer kararlar insan hakları konusunda büyük bir gerileme ortaya koymakta, Türkiye’nin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve kadın haklarına saygı gösterme taahhüdüyle bağdaşmamaktadır. Bu tür konularda diyalog, AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürecektir” ifadesini kullandı.

DOĞU AKDENİZ’DE GELİŞMELER OLUMLU

Doğu Akdeniz’de düşen gerilim nedeniyle Türkiye’yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atılacağı belirtildi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmaları, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fransa gibi AB üyesi bazı ülkelerin tepkisine neden olmuştu. Ancak Türkiye’nin Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sondaj gemilerini tartışmalı sulardan çekmesi ve Türk-Yunan heyetlerinin istikşafi görüşmelere yeniden başlaması olumlu adımlar olarak değerlendirilmişti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASININ GÜNCELLENMESİ

AB liderlerinin, 2016’da Türkiye’ye verdikleri Gümrük Birliği’nin modernize edilmesiyle ticari bağları derinleştirme taahhüdünü yerine getirmeye karar verdikleri, ancak Ankara’ya Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına yeniden başlaması halinde, ambargolarla karşılaşabileceği uyarısında bulunacağı belirtildi.

AB Zirvesi bildirisinde “Türkiye’ye uluslararası hukuka aykırı yeni provokasyonlardan ve tek taraflı adımlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Libya, Suriye, Güney Kafkasya gibi bölgesel sorunların çözümünde Türkiye’nin ve diğer aktörlerin pozitif katkılarının beklendiği ifade edildi.

Bildiride ayrıca AB liderlerinin Türkiye’yle daha derin bir gümrük birliği yönünde çalışmaya başlayacağı belirtiliyor. Bildirgeye göre, Gümrük Birliği, hizmetler, tarım ürünleri ve kamu ihalelerini kapsayacak şekilde genişletilecek.

VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA ÇALIŞILACAK

AB’nin kamu sağlığı, iklim ve terörle mücadele gibi ortak çıkar alanlarında Türkiye ile üst düzey diyaloğu yeniden başlatmaya hazır olduğunu belirten liderler, AB Komisyonunu bireyler arası temaslar ve hareketlilik konusunda Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye davet etti. Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları, Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatında AB’nin üstlendiği yükümlülükler arasındaydı.

GÖÇ YÖNETİMİ VE SURİYELİLER

Bu alandaki uzlaşmaya, Türkiye’nin 2016’da Suriyeli mültecileri kabul etmesi karşılığında varılmıştı.

Türkiye’nin 4 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yapmasını takdir ettiklerini ve AB’nin yardımları sürdürmeye hazır olduğunu kaydeden liderler, AB Komisyonu’nu finansmanın devamı için teklif hazırlamakla görevlendirdi.

Bildiride ayrıca sınır koruma, yasa dışı göçle mücadele, düzensiz göçmenlerin ve iltica başvurusu reddedilenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesi başta olmak üzere göç yönetiminde Türkiye ile iş birliğinin geliştirilmesi gerektiği kaydedildi.

KIBRIS GÖRÜŞMELERİNDE KIBRIS AKTİF ROL ALACAK

Avrupa Konseyi’nin daha önce vardığı sonuçlara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne bağlılığın vurgulandığı bildiride, BM himayesinde yapılacak ve AB’nin de gözlemci olarak katılacağı ve aktif rol oynayacağı müzakerelerin yeniden başlatılması beklentisi dile getirildi.

MİCHEL, NİSAN’DA TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK

AB Konseyi Başkanı Charles Michel

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve sonrası yaptığı açıklamada AB’nin Türkiye ile düzelmekte olan ilişkisi konusunda temkinli olmaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye’nin son zamanlarda gösterdiği ‘ılımlı tavrını’ sürdürmesi gerektiğini belirten Michel, gelecek ay Türkiye’yi ziyaret edebileceğini ifade etti.

Michel, “Türkiye ile ilişkiyi geliştirmenin mümkün olacağını umuyoruz, ama aynı zamanda… bizim açımızdan Türkiye’nin pozitif tavrını, ılımlı tavrını sürdürmesi önemli” dedi ve ekledi:

“Ama ihtiyatlı ve dikkatli olmaya devam ediyoruz ve muhtemelen Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etmek için Türk yetkililerle irtibat halindeyiz.”

“TÜRKİYE TEK TARAFLI PROVAKASYONLARA DÖNERSE…”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin son zamanlardaki daha yapıcı tutumunu göz önünde bulundurarak, göçmenlik ve gümrük gibi ortak çıkar alanlarında ortak çalışmaya hazırız. Ama Türkiye, başta Doğu Akdeniz’de olmak üzere tek taraflı provokasyonlara geri dönerse, işbirliğini askıya alacağız.”

BİDEN, AB LİDERLER ZİRVESİNE KATILDI

Videokonferans yöntemi ile yapılan AB liderler zirvesine katılan ABD Başkanı Joe Biden, ABD-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması mesajı verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın toplantıda, AB ile ABD arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılmasına bağlılığını bir kez daha dile getirdiği aktarıldı.

Açıklamada, Biden’ın güçlü bir AB’nin, ABD’nin çıkarlarına olduğunun altını çizerek, ortak demokratik değerlerin, dünyanın en büyük ticari ve yatırım ortaklığının önemini vurguladığı kaydedildi.

Biden’ın, Kovid-19 ile mücadele, iklim değişikliği tehdidinin ele alınması, ekonomik bağların derinleştirilmesi, otokrasilerden ziyade demokrasilerin belirleyici olması gibi konularda yakın iş birliği çağrısı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, “Başkan Biden, Çin ve Rusya da dahil ortak dış politika çıkarları konusunda birlikte çalışmak istediğini dile getirdi. Ayrıca Türkiye, Güney Kafkasya, Doğu Avrupa ve Batı Balkanlar konusunda da AB ile ABD’nin temasının sürmesi gerektiğini vurguladı.” ifadesine yer verildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KARARLARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi’nde yayımlanan bildiriye ilişkin paylaştığı açıklamada, bildiride temel alınan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Pazartesi günü açıkladığı raporun ‘birkaç üye ülkenin dar görüşlü iddialarının etkisinde ve Türkiye-AB ilişkilerine tek yönlü bakış açısıyla kaleme alınmış’ olsa da “Türkiye-AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusundaki çabayı ve Zirve Bildirisine yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Göç konusunda 18 Mart Mutabakatı’nın yenilenerek uygulanmaya devam edilmesi için AB ile çalışmaya hazır olunduğu, ancak somut önerilere rağmen, AB tarafının seçici davrandığı ve muğlak ifadelere yer verdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalogdan öte, katılım müzakereleri çerçevesinde fasıl bazında çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede, AB’nin 23 ve 24. fasılları, yeni genişleme strateji çerçevesine de uygun olarak, açmasını bekliyoruz.”

“… AB’nin, ülkemizin ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini yasadışı olarak nitelendirmesi uluslararası hukuka aykırıdır. AB’nin bu konuda yetki ve yargı hakkı da bulunmamaktadır. Kıbrıs konusundaki ifadeler ise Kıbrıs Rum tarafının çıkarlarını savunmaya yönelik, gerçeklikten kopuk yazımlardır ve olası bir uzlaşıya da katkıda bulunmamaktadır. Bildiride Kıbrıs Türklerine ve meşru hak ve çıkarlarına yine atıfta bulunulmaması da, AB’nin Kıbrıs konusunda taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğini göstermektedir.”

Çin’e muhtaç olan AKP yönetiminin yılan hikayesine dönen Uygur politikası

AB-Türkiye ilişkileri: Yaptırım kartı masada, baskı daimi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder