24 Mart 2021 Çarşamba

Erdoğan’dan halka çağrı: Yastık altındaki altın ve dövizler bankaya

Merkez Bankasının 130 milyar dolarlık (1 trilyon lira) rezervi, Berat Albayrak döneminde kayıplara karışırken Erdoğan, krizdeki ekonomi için yeni formülünü açıkladı: Yastık altındaki altın ve dövizleri bankalara yatırın!

BOLD – Partisinin 7. Olağan Büyük Kongresinde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kurdaki sert düşüşe dikkat çekti. “Son birkaç gündür piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, potansiyelini kesinlikle yansıtmıyor” dedi. Erdoğan, halktan evlerindeki döviz ve altını çeşitli finans araçlarına yatırmalarını istedi.

ERDOĞAN’IN HEDEFİ YASTIK ALTINDAKİ ALTIN VE DÖVİZ

Kongrede kurdaki sert dalgalanmalara ilişkin konuşan Erdoğan, “Son birkaç gündür piyasalardaki dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, potansiyelini kesinlikle yansıtmıyor. Ellerinde döviz ve altın tutan vatandaşlarımıza çağrı yapmak istiyorum. Vatandaşlarımdan evlerindeki döviz ve altını çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomi ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Ülkemize yatırım yapan uluslararası yatırımcılara Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline güvenmeleri çağrısında bulunuyorum. Herhangi bir endişeye gerek yok. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye güvenmelerini istiyorum” dedi.

5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Yastık altındaki altınla ilgili çalışma yapan İstanbul Altın Rafinerisi, yastık altında 5 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye bu rakamla dünyada Hindistan’dan sonra ikinci sırada geliyor. Hindistan’da yastık altında 25 bin ton altın bulunduğu düşünülüyor. Türkiye’de yastık altındaki 5 bin ton altın nüfusa bölündüğünde kişi başına ortalama 60 gram düşüyor.

VATANDAŞ LİRADAN KAÇTI, ALTINA YÖNELDİ

Hızla değer kaybeden Türk Lirası, vatandaşı altın ve dövize yöneltti. Bu nedenle altına olan talep artarken geçen yıl altın ithalatı yüzde 100’ün üzerinde artarak 26.6 milyar doları geçti. Yastık altındaki altın miktarının değeri yaklaşık gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

KUYUMCULARDAN DA YARIM KİLO ALTIN TALEP EDİLMİŞTİ

 Ticaret Bakanlığı’nın kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırladı. Taslağa göre kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyordu. Taslakta yer alan 500 gram teminata kuyumcular tepki gösterdi. Taslaktan bu madde çıkarıldı. Yönetmelik bu şekilde yürürlüğe girseydi Türkiye genelindeki 47 bin kuyumcudan teminat olarak 23.5 ton altın toplanacaktı.

Saray güvenmese de halk güveniyor!

 

Erdoğan’dan halka çağrı: Yastık altındaki altın ve dövizler bankaya yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder