26 Mart 2021 Cuma

Joe Biden AB liderlerine Türkiye’yi şikayet etti: Demokrasisi geriledi, Rusya’ya yaklaştı

İlk kez bir ABD Başkanı, Avrupa Birliği’nin zirve toplantısına katıldı. Joe Biden, Türkiye demokrasisinde yaşanan gerileme ve Ankara’nın Rusya ile yakınlaşmasından şikayet etti.

BOLD – Videokonferans yöntemi ile yapılan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katılan ABD Başkanı Joe Biden, ABD-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması mesajı verdi. Toplantıda ele alınan önemli konulardan birisi de Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşması ve Rusya’ya yaklaşması idi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın toplantıda, AB ile ABD arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılmasına bağlılığını bir kez daha dile getirdiği aktarıldı.

Açıklamada, Biden’ın güçlü bir AB’nin, ABD’nin çıkarlarına olduğunun altını çizerek, ortak demokratik değerlerin, dünyanın en büyük ticari ve yatırım ortaklığının önemini vurguladığı kaydedildi.

Biden’ın, Kovid-19 ile mücadele, iklim değişikliği tehdidinin ele alınması, ekonomik bağların derinleştirilmesi, otokrasilerden ziyade demokrasilerin belirleyici olması gibi konularda yakın iş birliği çağrısı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, “Başkan Biden, Çin ve Rusya da dahil ortak dış politika çıkarları konusunda birlikte çalışmak istediğini dile getirdi. Ayrıca Türkiye, Güney Kafkasya, Doğu Avrupa ve Batı Balkanlar konusunda da AB ile ABD’nin temasının sürmesi gerektiğini vurguladı” ifadesine yer verildi.

ABD VE AB’NİN ORTAK SORUNU TÜRKİYE

AB liderlerinin zirve sırasında ağırladıkları ABD Başkanı Biden ile Türkiye’yi de ele aldıkları bildirildi.

Bloomberg haber ajansının haberine göre Biden, Avrupalı liderlerle video konferansı aracılığıyla yaptığı görüşmede, ‘Türkiye demokrasisinde yaşanan gerileme’ ve ‘Ankara’nın Rusya ile hiç olmadığı kadar yakın olan ilişkisi’ hakkındaki endişelerini aktardı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in, AB liderlerinin Biden ile görüşmesi sonrasında Başbakan Merkel adına Twitter’da yaptığı paylaşım da dikkat çekti.

“ABD Başkanı Joe Biden ile Transatlantik gündeme ilişkin görüş alışverişinde bulunduk” denilen açıklamada, bu gündem maddeleri “İklim, ticaret, Rusya, Çin ve Türkiye ile ilişkiler” olarak sıralandı.

AB-Türkiye ilişkileri: Yaptırım kartı masada, baskı daimi

Joe Biden AB liderlerine Türkiye’yi şikayet etti: Demokrasisi geriledi, Rusya’ya yaklaştı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder