25 Mart 2021 Perşembe

İsrail’de sandıktan yine belirsizlik çıktı

İsrail’de 2 yıl içinde yapılan 4. seçimden de bir koalisyon kurulmasını sağlayacak bir sonuç çıkmadı. Başbakan Benyamin Netanyahu’ya destek vermesi beklenen sağ partilerin sandalye sayısı 59’da kalarak koalisyon hükumetini kuracak çoğunluğa ulaşamadı.

BOLD – İsrail’de 23 Mart’ta yapılan erken seçimde kullanılan oyların sayımı devam ederken, kesin olmayan sonuçlara göre Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyona destek vermesi beklenen sağ partiler, koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaşamadı.

İsrail Merkez Seçim Komisyonunun paylaştığı bilgilere göre, salı yapılan erken seçimlerde kullanılan oyların yüzde 91’den fazlası sayıldı.

Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi, 120 sandalyeli Meclis’e 30 milletvekili göndererek seçimi önde tamamladı.

Netanyahu’nun rakibi Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi ise 17 milletvekili çıkararak ikinci sırada yer alıyor.

NETANYAHU’YA YAKIN PARTİLER KOALİSYON KURACAK SAYIYA ULAŞAMADI

Kurulduğu tarih olan 1948’den bu yana koalisyon hükümetleriyle yönetilen İsrail’de, 23 Mart’ta yapılan seçimlerin ardından sağ veya sol blokta yer alan partilerin koalisyonu kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaşıp ulaşılamayacağı merak ediliyordu.

Henüz oyların tamamı sayılmasa da mevcut durumda Likud’un yanı sıra Netanyahu’ya destek vermesi beklenen Şas, Birleşik Tevrat, Yamina ve Dini Siyonizm partilerinin sandalye sayısı 59’da kalarak koalisyonu kuracak sayıya ulaşamadı.

Bu nedenle oyların tamamı sayılınca sonuçlar değişmezse Netanyahu’ya yakın sağ partilerin koalisyonu kurabilmesi için ya karşı gruptan yer alan bir partiyi yanlarına çekmeleri ya da muhalif partilerden 2 milletvekili transfer etmeleri gerekiyor.

KOALİSYON SENARYOLARINDA BELİRSİZLİK

Mevcut tabloda hem Netanyahu liderliğinde hem de İsrail Başbakanına muhalif partilerden oluşacak bir koalisyonun kurulabilmesinin önünde birçok engel bulunuyor.

Netanyahu liderliğindeki sağ partilerden oluşacak bir koalisyona karşı tarafta yer alan partilerin katılmasının zor olduğu yorumları yapılıyor.

Netanyahu karşıtı partilerin sandalye sayısı koalisyon kurmaya yeterli gözükse de bu ihtimalin önünde de birçok engel bulunuyor.

Bu engellerin başında başbakanın kim olacağı konusundaki belirsizlik ve İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku ve Ra’am’ın içinde yer alacağı koalisyon hükümetine diğer muhalif partilerin katılmayı reddetmesi geliyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı seçimler mevcut şekilde sonuçlanırsa, İsrail siyasetini belirsiz ve karmaşık günler bekliyor.

İSRAİL’DE 2 YILDA 4 SEÇİM

İsrail’de seçimler her 4 yılda bir yapılıyor ve ülkede seçim barajı yüzde 3.25.

Seçim barajı düşük olduğu için çok sayıda siyasi parti İsrail Meclisi Knesset’e girebiliyor. 23 Mart’ta yapılan seçimlere de 37 parti katıldı ve 13 partinin meclise girmesi bekleniyor.

1996-1999 yılları arasında da Başbakanlık yapan Netanyahu, ülke siyasetine son yıllarda ipotek koydu. 2009 yılından beri Başbakan olan Netanyahu yolsuzluk skandalları ile sarsılmasına rağmen hiçbir siyasi parti Likud Partisi liderini devirmekte başarılı olamadı.

2019 yılı Nisan ayında eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğinde ortaya çıkan Mavi-Beyaz İttifakı, Netanyahu’yu devirme iddiasıyla ortaya çıktı.

9 Nisan 2019, 17 Eylül 2019 ve 2 Mart 2020’de yapılan seçimler ve sonrasındaki koalisyon görüşmeleri Netanyahu ile Gantz arasında bir kısır döngüye dönüştü.

Netanyahu’ya karşı kurduğu ittifak dağılan ve Netanyahu ile birlikte 2 Mart 2020 seçimleri sonrası hükumet kuran muhalefetin bir numarası Benny Gantz, geçen yıl gözden düştü.

Netanyahu ile Benny Gantz arasında son 3 seçimdir oluşan kısır döngü kırıldı. Ancak yine de yolsuzluk davaları ile mücadele eden Netanyahu’yu devirecek siyasi bir oluşum ortaya çıkmadı ve Netanyahu’suz bir koalisyon hükumeti de ülkede zor gözüküyor.

Son alınan sonuçlara göre ülke ufkunda 5. bir seçim gözüktü denilebilir.

“Türkiye’nin AB üyelik süreci zombiye benzedi, sona erdirilmeli”

İsrail’de sandıktan yine belirsizlik çıktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder