23 Mart 2021 Salı

Blinken: Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO toplantısı için geldiği Brüksel’de Türkiye’yle görüş ayrılıklarının bir sır olmadığını belirtti. “Türkiye, uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına” dedi.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, göreve gelmesi sonrasındaki ilk resmi Avrupa gezisinde Brüksel’de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile “Transatlantik Bağı Güçlendirmek” konulu sohbet toplantısı düzenledi.

Türkiye’yle görüş ayrılıklarının bir sır olmadığına işaret eden Blinken, “Türkiye, uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığının sürmesi hepimizin çıkarına” vurgusunda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’deki NATO Karargahında “Transatlantik Bağı Güçlendirmek” konulu sohbet toplantısına katıldı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da ilk uluslararası ziyaretini NATO dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel’e gerçekleştirerek Biden yönetiminin NATO’ya verdiği önemi gösterdi.

NATO’NUN ÖNEMİNE VURGU

Türkiye ile ilişkilere dair bir soruya cevaben Blinken, Türkiye ile bazı konularda görüş ayrılıkları bulunduğunu, ancak NATO’nun diğer anlaşmazlık konularının yanı sıra özellikle Doğu Akdeniz’de gerginliği azaltma konusunda ne kadar etkili bir rol oynadığını gösterdiğini kaydetti.

Blinken, bunun çok olumlu bir örnek olduğunu ve gerginliği azaltma konusunda çalışmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

NATO Karargahı

Blinken, NATO’nun gelecekte de geçmişte olduğu gibi etkili olmasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Biz NATO’ya olan güçlü bağlılığımızı teyit ediyoruz. İttifaklar ve ortaklıklarımızı tekrar canlandırmak istiyoruz. Hiçbir ülke mevcut sınamalarla tek başına mücadele edemez. Brüksel’e geldim çünkü ABD ortaklıklarımızı her şeyden önce ve hepsinden çok NATO müttefiklerimizle yeniden inşa etmek istiyor. İttifakı canlandırmak, geçmişte olduğu gibi bugünün tehditlerine karşı güçlü ve etkin olduğu güvencesini vermek istiyoruz.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Türkiye konusunda bazı görüş ayrılıkları ve özellikle S-400 hava savunma sisteminin tedariki ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda endişeler bulunduğunu ifade etti. Kendisinin de Türk yetkililerle bu konuları ele aldığını belirten Stoltenberg, “NATO, müttefiklerin oturup sorunlarını konuşma ve çözüm bulmaya çalışmaları için önemli bir platform görevi üstleniyor” dedi.

Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de çatışmayı önlemek için kurulan mekanizmanın önemli olduğunu belirtti.

TRUMP, NATO’DA KRİZE YOL AÇMIŞTI

ABD eski Başkanı Donald Trump ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Eski Başkan Donald Trump döneminde NATO’nun lokomotifi durumundaki ABD’nin NATO ve ittifak üyeleri ile ilişkileri en kötü günlerini yaşamıştı.

NATO’ya mali katkısı konusunda Trump yönetimi, üye ülkeleri sert sözlerle eleştirmiş; ABD, Avrupalı ülkelerinden NATO’nun mali yükü konusunda elini taşın altına koymasını istemişti.

Trump yönetiminin NATO üyelerine bir diğer eleştirisi ise üye ülkelerin savunma harcamalarını gayri safi milli hasılasının yüzde 2 seviyesine çıkarması noktasında gelmişti. NATO’da ABD ve Türkiye dışında diğer ülkelerin savunma harcamaları yüzde 2’inin oldukça altında. Trump yönetimi bu konuda da üye ülkeleri taahhütlerini yerine getirmeye çağırmış ve zirvelerde ittifak üyelerini sert sözlerle uyarmıştı.

Donald Trump, katıldığı NATO zirvelerinde de davranışları ve sözleri ile birçok krize yol açmış; çıkardığı krizler NATO toplantılarını gölgelemişti.

Ayrıca Trump yönetimi görev süresinin tamamlanmasına az bir süre kala Avrupa’dan yaklaşık 10 bin civarında asker çekme düşüncesinde olduğunu açıklamış, bu karar Avrupa’da ve özellikle Almanya’da rahatsızlık oluşturmuştu.

“NATO MERKEZLİ POLİTİKA”

ABD’de Joe Biden yönetimi ise göreve geldiğinde diplomasinin yeniden merkezde olacağını ifade etmiş ve “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” demişti.

Biden, ABD’nin ihmal ettiği ittifakları yeniden inşa edeceğini belirterek Washington’un öncülük ettiği en önemli kuruluş olan NATO ittifakını transatlantik ilişkilerinin merkezine oturtacağının işaretlerini vermişti.

Görevi devralmasının hemen ardından Şubat ayı başında Dışişleri Bakanlığını ziyaret eden ve dış politika önceliklerini açıklayan Biden, ‘‘Amerika’nın ortaklıkları bizim en büyük servetimizdir. Diplomasiyle liderlik etmek demek müttefiklerimizle ve ortaklarımızla omuz omuza olmak demektir. Ancak diplomasiyle liderlik etmek aynı zamanda düşmanlarımızla ve rakiplerimizle çıkarlarımız için ve Amerikan halkının güvenliği için birlikte çalışabilmek demek olmalıdır’’ diye konuşmuştu.

Biden yönetimi ile birlikte NATO da Türkiye’ye karşı sesini yükseltiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder