20 Ağustos 2021 Cuma

AB, Türkiye’nin aşı sertifikasını tanıdı: Bazı ülkeler Sinovac’ı kabul etmiyor

AB, Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’nın aşı sertifikalarına denklik vererek, aşı sertifikalarını tanıyacağını açıkladı. Ancak Ankara’nın verdiği aşı sertifikasının Türk vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı, gidilecek ülkeye ve aşı onayına göre farklılık gösteriyor.

BOLD – Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilen Kovid-19 aşı sertifikalarını tanıma kararı aldı.

Ancak yaptırılan aşıların, Avrupa ülkelerine seyahatlerde işlemleri kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı, gidilecek ülkeye göre ve bu ülkenin hangi aşıları onayladığına göre farklılık gösteriyor.

Kovid-19 aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden itibaren, 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

Geçerli sertifikaya sahip AB vatandaşları da, aynı şekilde Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’ya gidebilecekler. AB, daha önce İsviçre, Vatikan ve San Marino tarafından verilen Kovid sertifikalarını da tanımıştı.

SERTİFİKA, e-NABIZ VE HES UYGULAMASI ÜZERİNDEN TEMİN EDİLEBİLECEK

Türkiye’de iki doz aşı olan kişiler “Kovid-19 Aşı Kartını” e-Nabız üzerinden veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyor.

Aşı sertifikasında; ad, soyadı, TC kimlik numarası, doğum tarihi, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi çeşitli bilgiler bulunuyor.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren dijital Kovid sertifikasının AB üyesi olmayan başka ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi kararlaştırıldı.

Seyahatlerde sıklıkla kontrol edilen aşı sertifikası, halen tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de de geçerli.

Dijital Kovid sertifikası, her iki doz koronavirüs aşısını yaptıranlara, seyahatten 48 saat önce alınmış negatif test sonucuna sahip olanlara veya son 6 ayda Kovid geçirdiği için kanında antikor gelişen kişilere veriliyor.

HANGİ AŞILAR KABUL EDİLECEK?

Yaptırılan aşıların, Avrupa ülkelerine seyahatlerde işlemleri kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı, gidilecek ülkeye göre ve bu ülkenin hangi aşıları onayladığına göre farklılık gösteriyor.

AB’nin, birlik olarak onayladığı aşılar arasında BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson yer alıyor. Ancak üye ülkeler hangi aşıları geçerli kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar veriyor.

Örneğin Almanya ancak AB tarafından tanınan, Paul Ehrlich Enstitüsü internet sitesinde yer verilen aşıları kabul ediyor. Bu aşıları olmamış olanları da aşılarını tamamlamamış olarak değerlendiriyor, seyahat edecek olanlardan test yaptırmalarını istiyor. Buna karşın örneğin Yunanistan Rus Sputnik V, Çin Sinopharm ve yine Türkiye’de kullanılan Sinovac aşılarını da kabul ediyor.

Sertifikayla AB’de onaylı Kovid-19 aşılardan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş; son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya ilave kısıtlamalar uygulanmıyor.

‘KOMŞU’ VE ‘PARTNER’ VURGUSU

AB’nin aşı sertifikası ile ilgili duyurusunda bir nokta dikkati çekti.

AB Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, açıklamasında AB’ye aday ülke olan Türkiye’den söz ederken, aday ülke statüsü yerine, komşuluk ve partnerliğe vurgu yaptı.

Varhalyi, “Ukrayna, Kuzey Makedonya ve Türkiye’ye Dijital Kovid Sertifika Sistemimize hoş geldiniz diyorum ve daha çok komşumuzun bu sisteme dahi olmasını umut ediyorum” ifadelerini kullandı. Varhelyi, salgınla birlikte mücadele edildiğini, kısıtlamaların güvenli bir şekilde birlikte kaldırılması konusunda da “partnerlerle” beraber çalışılmasının önemine vurgu yaptı.

150 liralık PCR testine sosyal medyada büyük tepki: İhaleyi kim aldı?

AB, Türkiye’nin aşı sertifikasını tanıdı: Bazı ülkeler Sinovac’ı kabul etmiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder