15 Ağustos 2021 Pazar

Taliban, Kabil’e girdi, Afgan Cumhurbaşkanı Gani Tacikistan’a kaçtı

Afganistan’da 10 günde ülkenin neredeyse bütün vilayet merkezlerini ele geçiren Taliban, Kabil’e girdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani komşu ülke Tacikistan’a kaçtı. Taliban, ilk olarak şehre girilmeyeceğini açıklamış ancak daha sonra Afgan yetkililer ve güvenlik güçlerinin kaçmasını  ve yağma olaylarını gerekçe göstererek militanlarına şehre girme emri verdi.

BOLD – Taliban, başkent Kabil’e girmeye başladı. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ederek komşu ülke Tacikistan’a kaçtığını duyurdu ancak güvenlik gerekçesiyle fazla detaya girilmedi.

ABD’NİN 20 YILDA KURDUĞU ÜLKE 10 GÜNDE YOK OLDU

ABD’nin askerlerini çekmeye başladığı Mayıs ayından itibaren kırsalda hızla ilerlemeye başlayan Taliban Ağustos ayında şehir merkezlerine saldırmaya başladı.

6 Ağustos’ta Afganistan’daki 34 vilayet merkezinden ilkini ele geçiren Taliban, 10 günde Kabil kapılarına dayandı.

300 bin kişilik iyi donatımlı ve ABD tarafından desteklenen Afgan ordusu, yakalık 75 bin civarında olduğu tahmin edilen Taliban militanları karşısında neredeyse hiçbir varlık gösteremedi. Şehirleri savaşmadan teslim eden Afgan Ordusu, adeta sahadan silindi.

11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümü yaklaşırken Taliban, yeniden başkent Kabil’e girdi. 1996-2001 arasında ülkeyi yöneten Taliban, yeniden Afganistan’ı yönetmeye hazırlanıyor.

ŞEHİRDEN ÇATIŞMA HABERLERİ GELİYOR

Taliban, ilk olarak şehre girilmeyeceğini açıklamış ancak daha sonra Afgan yetkililer ve güvenlik güçlerinin kaçmasını ve şehirde yağma olaylarının başlamasını gerekçe göstererek militanlarına şehre girme emri verdi.

Şehirden çatışma haberleri geliyor.

İKTİDARIN BARIŞÇIL TRANSFERİ İÇİN GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Taliban başkent Kabil’e girmeden önce, Afganistan’da yerel Tolo TV’de yayımlanan bir videoda Afganistan İçişleri Bakanı, bir geçiş hükümeti için ‘iktidarın barışçıl transferi’ olacağını ve Kabil’e saldırının söz konusu olmayacağını ifade etmişti.

Associated Press haber ajansına göre, Afgan yetkili, Taliban müzakerecilerinin, iktidarın ‘devri’ için hazırlık amacıyla Cumhurbaşkanlığı sarayına gideceğini söyledi.

Taliban tarafından yapılan açıklamada da kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedilmişti.

BBC’ye konuşan Taliban sözcüsü, Afganistan halkına yönelik “intikam olmayacak” ifadelerini kullanmıştı.

TALİBAN, KABİL’DE UYGULAYACAĞI KURALLARI AÇIKLADI

Taliban, Kabil’e girmeden önce, savaşçılarına şiddette başvurmamaları ve başkent Kabil’e giriş noktalarında kalmaları yönünde talimat verdiklerini belirten bir açıklama yapmıştı. 4,5 milyona yakın nüfusa sahip başkentte sivillerin risk altında olması, bu uygulamaya gerekçe gösterildi.

Bir Taliban yetkilisi, Afgan ordusuna mensup askerlerin evlerine dönmelerine müsaade edileceğini; havaalanı ve hastanelerin işleyişine devam edeceğini, acil ihtiyaçların karşılanmasına engel olunmayacağını kaydetti.

Başkentteki yabancıların kenti terk etmelerine izin verileceği, kalmak isteyenlerinse Taliban yöneticilerine kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.

Taliban, Afgan halkına da ülkede kalmaları çağrısı yaparak, “her kesimden insanın, gelecekteki İslami sistemde herkese hizmet eden ve herkesin kabul edeceği sorumlu bir hükümeti kendilerinin görmelerini” istediklerini vurguladı.

ABD, TAHLİYEYE HIZ VERDİ

ABD, Kabil’e gönderdiği 5 bin askerle büyükelçilik personelinin tahliyesini hızlandırdı. İngiltere de tahliye için 600 askeri Kabil’e gönderdi.

Birçok batılı ülke de tahliye faaliyetlerini sürdürüyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği de Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşları için bir bildiri yayımladı.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Buyükelçiliğimizle iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri rica olunur” dedi.

HALK ŞEHRİ TERK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Kabil’de insanların araçlarıyla başkenti terk etmeye çalıştığı ve yollarda yoğun araç trafiği oluştuğu bildiriliyor.

Taliban, savaşçılarına, şiddete başvurmamaları ve kenti terk etmek isteyenlere izin verilmesi yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

Reuters haber ajansı, bazı insanların araçlarını yolda bırakıp havaalanına doğru yürüdüğünü bildirdi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ ACİL TOPLANTI İÇİN ÇAĞRILAR

Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Afganistan’daki gelişmeleri ele almak üzere acil toplanması için diğer ülkelerle birlikte çalıştığını açıkladı.

Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Moskova’nın Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye etmeyi planlamadığını söyledi.

Kabulov, Taliban’ın Rusya’ya ve diğer ülkelere güvenlik konusunda garanti verdiğini ekledi.

Bu arada Pakistan, Afganistan’la arasında Torkham Sınır Kapısı’nı kapattığını açıkladı.

Taliban Raşid Dostum’un ‘şatafatlı’ sarayını ele geçirdi, Dostum Özbekistan’a kaçtı

Taliban, Kabil’e girdi, Afgan Cumhurbaşkanı Gani Tacikistan’a kaçtı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder