16 Ağustos 2021 Pazartesi

Helikopterini parayla dolduran Eşref Gani alamadıklarını asfalta bıraktı

Taliban korkusu ile Kabil Havalimanı’na akın eden Afgan halkının trajik görüntüleri uluslararası kamuoyunda günün en çok tartışılan konusu oldu . Dünya kalkışa geçen bir ABD askeri uçağının iniş takımları ve kanatlarından aşağı düşen Afganları konuşurken, Cumhurbaşkanı Gani’nin içi para dolu bir helikopterle ülkeyi terk ettiği ortaya çıktı.

BOLD – Afganistan’ın başkenti Kabil’e  Taliban güçlerinin girmesiyle Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na akın eden Afganların trajik görüntüleri dünya basınında geniş yer buldu.

ABD, kendi personelini ve Amerikan askerleri için çalışan Afganları tahliye etmek için Havalimanı’ndaki tüm ticari uçuşları askıya aldı. Havalimanından sadece askeri uçakların kalkış ve inişine izin veriliyor.

Taliban’dan kaçmak isteyen Afgan halkının çabaları dünyada günün en çok konuşulan olayı oldu. Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’nin ise içi para dolu bir helikopterle kaçtığı, helikoptere alamadığı paraları ise asfalta bıraktığı ortaya çıktı.

UÇAKLARA HÜCUM

Kabil Havaalanı’ndan gelen görüntülerden ve görgü tanıklarının ifadelerinden, ülkeden kaçmak isteyenlerin akın ettiği havaalanında ‘kaos’ yaşandığı anlaşılıyor.

Sosyal medyaya düşen görüntüler havalimanında insanların uçaklara kapasitelerinin çok üzerinde binmeye çalıştığı ve insanların binebilmek umuduyla ‘bir uçaktan diğerine koştukları’ görülüyor.

UÇAĞIN TEKERLEKLERİNE SAKLANAN İKİ KİŞİ HAVADAN DÜŞTÜ

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir askeri kargo uçağı ise çok tehlikeli şekilde yüzlerce insanın arasında piste doğru ilerliyor.

Çok sayıda insanın ise piste yaklaşma yolunda ilerleyen uçağın kanatlarına, dış gövdesine ve tekerleklerinin bulunduğu bölüme tutunmaya çalıştığı görülüyor.

Daha sonra bir uçaktan düşen 2 insanın görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. Uçaktan düşen 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD ASKERLERİ, PİSTLERİ APACHE HELİKOPTERLERİ İLE BOŞALTMAYA ÇALIŞTI

Amerikan askerlerinin, uçakların kalkışını sağlamak için pistlerde bulunan insanları da Apache helikopterleri ile dağıtmaya çalıştığı görüldü.

Pistler üzerinde uçan Apache helikopterleri böylece uçakların kalkmasını sağlamaya çalıştı.

Öte yandan havalimanında uçaktan düşenler dışında en az 3 sivilin daha öldüğü bildirildi. Ancak kişilerin izdihamda mı, yoksa havaya açılan ateşler neticesinde mi öldüğü hala bilinmiyor.

ABD askerlerinin Pazartesi sabahı erken saatlerde kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı bildirildi.

Reuters haber ajansı ise bir görgü tanığının bir araca taşınan beş ceset gördüğü yönündeki sözlerini aktardı.

RIA: AFGAN CUMHURBAŞKANI, NAKİT PARA DOLU HELİKOPTERLE ÜLKEDEN KAÇTI

Bu arada Rus haber ajansı RIA, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi 4 otomobil ve içi nakit para dolu bir helikopterle terk ettiğini öne sürdü.

Gani, Taliban örgütünün başkent Kabil’de kontrolü eline almasının akabinde pazar günü Afganistan’dan ayrılmıştı.

RIA, haberinde “Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani büyük bir meblağ parayı geride bırakmak zorunda kaldı. Çünkü paraların hepsi araçlara sığmadı ve asfalt yolun üzerine bırakıldı. Ancak Gani ve ailesi, 4 araba ve içi tamamiyle nakit para dolu bir helikopterle birlikte ülkeyi terk etti. Gani, Afganistan’da kan dökülmemesi için böyle hareket ettiğini söyledi.” ifadeleri yer aldı.

RUS YETKİLİLER, PARA DOLU HELİKOPTER OLAYINI DOĞRULADI

Rusya’nın Kabil Büyükelçiliği sözcüsü Nikita Ishchenko, RIA’da yayımlanan söz konusu haberi teyit ederken, birçok görgü tanığının benzer ifadeleri olduğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Danışmanı Zamir Kabulov da olayı doğrularken, Eşref Gani’nin yanında ne kadar nakit para götürebildiği ve ne kadarını da bırakmak zorunda kaldığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını açıkladı.

Kabulov, “Umarım hükümet yetkilileri devletin kasasındaki tüm paraları almamıştır. Eğer geride bir şey kalmışsa bu bütçenin temel taşı olabilir.” diye konuştu.

Afgan kadınlar panik yaşıyor: Bizi öldürmeye geliyorlar

Helikopterini parayla dolduran Eşref Gani alamadıklarını asfalta bıraktı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder