20 Ağustos 2021 Cuma

BM’nin Taliban raporuna göre örgüt ‘insan avı’ başlattı

Afganistan’ın tamamını ele geçiren Taliban, Kabil’i ele geçirdikten sonra ılımlı mesajlar verdi. Genel af ilan eden örgüt ‘kimse hedef alınmayacak’ dedi. Ancak BM’ye sunulan rapora göre örgüt ‘insan avı’ başlattı.

BOLD ANALİZ – Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil’i ele geçirdikten sonra yaptığı basın toplantısında insan haklarına yönelik olumlu mesajlar verdi.

Genel af ilan eden örgüt, bütün devlet memurlarını göreve çağırdı ve intikam saldırıları olmayacağı yönünde garanti verdi. Ancak bölgeden gelen haberler ve Birleşmiş Milletler’e sunulan bir rapor örgütün sözünde durmadığını ve ‘insan avı’ başlattığını ortaya koyuyor.

BM RAPORU: ARAYIP BULAMADIĞI KİŞİLERİN AİLELERİNİ TEHDİT EDİYOR

Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulan bir rapora göre Taliban, Afganistan hükümeti veya NATO için çalışmış kişilere yönelik ‘insan avı’ başlattı. Raporda, Taliban savaşçılarının ülkenin bazı bölgelerinde kapı kapı gezerek bu kişileri aradığı, bulamadıkları takdirde de ailelerini tehdit ettiği aktarıldı.

BM’ye istihbarat sağlayan Norveç Küresel Analizler Merkezi adlı kuruluşun hazırladığı ve BBC’nin edindiği gizli rapora göre, Taliban ‘işbirlikçi’ olarak gördüğü kişileri aramaya devam ediyor.

Askeri, polis ve araştırma birimlerinde görev alanların özellikle risk altında olduğu belirtilen belgede, “Taliban, tüm büyük kentleri ele geçirmeden önce, buralardaki bireylerin yerlerini belirleme çalışması yaptı” ifadesi kullanılıyor.

Norveç Küresel Analizler Merkezi Başkanı Christian Nellemann, “Şu anda Taliban tarafından hedef alınan çok kişi var ve tehdit çok net” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kişilerin teslim olmaması durumunda ailelerinin tutuklanacağı, yargılanacağı, sorgulanacağı ve cezalandırılacağına dair yazılı Taliban belgeleri var.”

Taliban’ın kara listesinde olan herkesin ciddi tehdit altında olduğunu belirten Nellemann, kitlesel infazlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Belgede, Taliban militanlarının, Kabil havaalanına girişte denetleme yaptığı ve yeni rejim için çalışacak ajan ağları kurduğu ifade edildi.

“TALİBAN, BAKANLIKLARIN VERİTABANINA ULAŞTI”

Bu arada Taliban’ın İçişleri ve Savunma Bakanlıklarının veritabanına ulaştığı, bu bakanlıklarda çalışan kişileri gözaltına almak için ev ev dolaştığı iddiası binlerce kişiyi endişeye sevk ediyor.

Örgüt her ne kadar ‘genel af’ ilan edildiğini duyursa da orduda çalıştığı tespit edilen askerler birer birer infaz ediliyor.

Euronews’e konuşan ve güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen T. A., asker olan iki kuzenine Taliban tarafından önce affedildiklerinin söylendiği ardından perşembe sabahı evlerinin bahçesinde öldürüldüklerini dile getirdi.

Taliban militanlarının Kabil Havaalanı önündeki kalabalığın bulunduğu meydanda havaya ateş açmasının ardından Amerikan savaş uçakları, Kabil semalarında alçak uçuş yaptı. Askeri uzmanlar, ABD’nin Taliban’a gözdağı verdiği değerlendirmesinde bulundu. Bu arada tahliyeler, kaotik ortam eşliğinde cuma sabahı itibarıyla yeniden başladı.

TALİBAN, DEUTSCHE WELLE ÇALIŞANI GAZETECİNİN YAKININI ÖLDÜRDÜ

Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle (DW), kendileri için çalışan bir gazetecinin Afganistan’da yaşayan yakın akrabalarının saldırıya uğradığını açıkladı.

Taliban savaşçılarının kapı kapı dolaşarak DW için çalışan gazeteciyi aradığı, bu esnada yakın akrabası olduğunu bildiği bir kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Olayda ayrıca gazetecinin bir aile ferdi de ağır yaralandı ve diğer aile fertleri ise son anda silahlı kişilerin elinden kaçmayı başardı.

Gazetecinin bir süre önce Afganistan’ı terk ederek Almanya’ya gittiği; oradan çalışmaya başladığı kaydedildi.

DW Genel Direktörü Peter Limbourg cinayetleri kınadı, “Bu durum çalışanlarımızın ve ailelerinin Afganistan’da kendilerini bulacakları devamlı tehlikeyi gösteriyor… Görünen o ki Taliban Kabil ve vilayetlerde organize bir şekilde gazetecileri arıyor.” dedi.

Peter Limbourg, sert bir şekilde kınadığı bu eylem ile ilgili olarak Alman Hükümeti’ne “harekete geçme” çağrısı yaptı.

Taliban’ın en az üç DW muhabirinin evinde de arama yaptığı bildirildi.

AF ÖRGÜTÜ: TALİBAN, 9 HAZARA’YI İŞKENCE YAPARAK ÖLDÜRDÜ

Uluslararası Af Örgütü, Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban’ı, ülkenin kuzeyindeki Hazara isimli azınlık gruptan dokuz kişiyi işkence ederek öldürmekle suçladı.

Af Örgütü’ne göre geçen ay ülkenin kuzeyinde kontrolü sağladıktan sonra Taliban, Gazne bölgesinde acımasız yöntemler izledi.

Görgü tanıklarının anlattığı, Afganistan’ın üçüncü büyük azınlık grubu olan ve çoğunlukla Şii olan Hazara toplumunun yaşadığı bölgede Taliban’ın hakimiyet kurmak için yaptığı işkence ve katliamlar, Af Örgütü’ne göre Taliban yönetiminin iddia ettikleri gibi değişmediğini gösteriyor.

ORTAYA ÇIKANLAR KATLİAMLARIN ÇOK KÜÇÜK BİR KISMI

Af Örgütü’ne göre grup, yakın zamanda ele geçirdikleri birçok bölgede cep telefonu hizmetini kesti ve bu bölgelerden hangi fotoğraf ve videoların paylaşılacağını kontrol etmeye başladı.

Bu yüzden vahşi cinayetler muhtemelen bugüne kadar Taliban’ın yol açtığı toplam ölü sayısının çok küçük bir kısmını temsil ediyor.

Kabil’de insanlık dramı: Anneler kurtulur umuduyla bebeklerini ABD’li askerlere veriyor

BM’nin Taliban raporuna göre örgüt ‘insan avı’ başlattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder