19 Ağustos 2021 Perşembe

Erdoğan’ın Etiyopya ilgisinin sebebi anlaşıldı: Afrika ülkesiyle ‘çok gizli’ altın, petrol ve doğalgaz anlaşması

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süredir Afrika ülkesi Etiyopya’ya gösterdiği ilginin sebebi belli oldu. Erdoğan rejimi ve MİT ilk olarak Fethullah Gülen’in yeğeni Sehalattin Gülen’i Etiyopya’dan kaçırdı. Ardından Alman yatırımcıların Etiyopya’da işlettiği okullara Maarif Vakfı kayyum olarak atandı. Bu gelişmeler sonrası bugün Türkiye ile Etiyopya arasında altın, petrol ve doğalgaz arama anlaşması Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürürlüğe girdi.

BOLD ÖZEL – Tayyip Erdoğan ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed arasında dün yapılan görüşmelerin ardından iki ülke arasında imzalanan Milletlerarası Andlaşma bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Karara göre 28 Aralık 2016 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik ve Hidrokarbon Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma’ hayata geçti.

ÇIKARILAN MADENLER İÇİN GİZLİLİK MADDESİ KOYULDU

13 maddeden oluşan anlaşmanın en dikkat çeken yanı 7. maddeye konulan gizlilik şartı. Raporların yayınlanması ve gizlilik başlığı taşıyan maddeye “Özellikli programların kamuoyuna erişimine henüz açık olmayan ürün ve neticeleri, Taraflarca gizli tutulur” ibaresi koyuldu. Yine maddenin diğer iki fıkrasında da bulunan, çıkarılan, depolanan ve dağıtılan madenlerin üçüncü taraflara ifşa edilmesi yasaklandı. Türkiye ve Etiyopya’nın yazılı izni olmadan ticareti yapılan madenler sır olarak saklanacak.

UYUŞMAZLIKLAR MAHKEMELERDE DEĞİL, DOSTANE İLİŞKİLERLE ÇÖZÜLECEK

Anlaşmanın “Uyuşmazlık” başlıklı maddesinde ise “anlaşmanın yorumlanması, uygulanması veya yürütülmesinde taraflar arasında doğabilecek bir anlaşmazlık, diplomatik yollarla taraflar arasında yapılacak istişareler ve müzakereler vasıtasıyla dostane biçimde çözümlenir” denildi. 5 yıl yürürlükte kalacak anlaşma istenildiği takdirde 5’er yıl olmak üzere uzatılabilecek.

KAMU VE ÖZEL ŞİRKETLER YATIRIM YAPACAK

Erdoğan Hükumeti ve Etiyopya Hükumeti arasındaki anlaşmaya göre taraflar kendi kamu ya da özel şirketlerini her iki ülkede madencilik ve hidrokarbon sektörüne yatırım yapmaya teşvik edecek. Ülkeler Madencilik ve Hidrokarbon Çalışma Grubu kuracaklar. Petrol türevlerinin depolanması, pazarlanması, taşınması ve dağıtımı da anlaşma çerçevesinde yapılacak.

PETROL, DOĞALGAZ, ALTIN, TİTANYUM, KÖMÜR

Erdoğan Hükumeti Etiyopya’nın maden varlığının röntgenini de çekti. 2020 yılında yayımlanan Ticaret Bakanlığı raporunda şu ifadeler yer aldı:  “Etiyopya Madencilik Bakanlığı’na göre ülkede önemli miktarda altın, titanyum, platinyum, nikel, potasyum, ve soda yatakları vardır. Ayrıca mermer, granit, kalker, kalay, alçıtaşı, değerli taş, demir cevheri, kömür, bakır, silis, diyotomit madenleri de mevcuttur. Jeotermal enerji, doğal gaz ve petrol potansiyelinin olduğu tahmin edilmektedir.”

ALTIN VE DOĞALGAZ REZERVLERİ KEŞFEDİLDİ

Etiyopya’da son birkaç yılda önemli altın ve petrol yatakları bulunması dikkat çekti. 2017 yılında Etiyopya’nın Benishangu-Gumuz Eyaleti’nde yapılan araştırmalarda 900 ton altın rezervi bulundu. Güney Milletleri-Milliyetleri ve Halkları Eyaleti’nde ise 360 milyon ton kömür; Tigray eyaleti ve Dire Dawa şehrinde ise kıymetli taş ve demir keşfedildi. 2018 yılında ise Etiyopya’nın Somali eyaletinde ise 4,7 trilyon kübik feet doğalgaz rezervi, Calub gaz sahalarında ise 3.3 trilyon kübik feet doğalgaz rezervi bulundu. (1 kübik feet 28 lt)

Erdoğan rejiminin Maarif Vakfı Etiyopya’da Alman yatırımcıların işlettiği okulları gasp etti

Erdoğan’ın Etiyopya ilgisinin sebebi anlaşıldı: Afrika ülkesiyle ‘çok gizli’ altın, petrol ve doğalgaz anlaşması yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder