16 Ağustos 2021 Pazartesi

Afgan kadınlar panik yaşıyor: Bizi öldürmeye geliyorlar

Afgan kadınlar, Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirmesinden sonra yaşadıkları korku ve paniği sosyal medyada dile getirdi. Yayınladıkları videolarla tüm dünyaya seslenen Afgan sanatçı, siyasetçi, gazeteci ve aktivist kadınlar, öldürülmekten korkuyor.

BOLD – Taliban’ın 20 yıl sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından ülkede başlayan panik, korku ve kaçışlar devam ediyor. Ülkeyi terk etmek isteyenler Kabil Havalaanı’nda izdiham oluştururken Afgan kadınları da öldürülmekten korktuklarını söyledi.

Gazeteci, sanatçı ve aktivist kadınlar sosyal medya platformlarından yayınladıkları videolarla kendilerine yardım edilmesi için tüm dünyaya çağrıda bulundu. Yönetmen Sahra Karimi, Mahbouba Seraj, ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari ve gazeteci Masih Alinejad’ın videoları ve açıklamaları binlerce kez paylaşıldı. Afgan bir genç kızın gözyaşları içinde “Tarihte yavaş yavaş öleceğiz” dediği videosu kısa süre içinde viral oldu.

“BU KORKU FİLMİ DEĞİL, SESSİZ KALMAYIN”

Afgan yönetmen Sahra Karimi Twitter hesabından yayınladığı videoda “Taliban Kabil’i kuşattı, bankaya para çekmeye gittim ama kapatıp boşalttılar. Bunun olduğuna inanamıyorum. Tüm dünyaya sesleniyorum, bu korku filmi değil, bizi öldürmeye geliyorlar. Bu koca dünyanın insanları, sessiz kalmayın” dedi. Karimi ayrıca Instagram’dan yaptığı canlı yayında “Taliban kente girdi ve kaçıyoruz. Herkes korkuyor” diyerek kaçmaya çalıştığı anları kayda geçirdi. Karimi’nin çağrılarına Türk yönetmenler ve yapımcılar da destek verdi.

“OTURDUM VE GELMELERİNİ BEKLİYORUM, BENİ ÖLDÜRECEKLER”

2018’de Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari “Oturdum ve gelmelerini bekliyorum. Ben ve ailem için yardım edecek kimse yok. Benim gibi insanların peşine düşecek ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Zaten nereye giderim ki?” dedi.

i News’den Michael Day’e konuşan Zarifa Ghafari, 2018 yılında Meydan-ı Vardak vilayetinde en genç ve ilk kadın belediye başkanı olmuştu. Taliban, sık sık Ghafari’yi tehdit eden açıklamalar yayımlamış, çok sayıda suikast girişimi yaşanmıştı. Ghafiri’nin babası General Abdul Wasi Ghafari, geçen yıl vurularak öldürülmüştü. Tehditlerin artması üzerine Ghafari’ye Kabil’deki Savunma Bakanlığı’nın güvenliği altında yeni bir iş verilmişti.

Ghafari, Taliban’ın Kabil’e girmesinden üç hafta önce gazeteci Michael Day’e yaptığı açıklamalarda hâlâ Afganistan’ın geleceğinden umutlu olduğunu söylemişti. Ghafari, “Genç insanlar olan bitenin farkında. Sosyal medyaları var. İletişim kuruyorlar. Bence ilerleme ve haklarımız için mücadeleyi sürdürecekler” demişti.

Zarifa Ghafari.

“TEK BİLDİĞİM SİZDEN HİÇBİR UMUDUMUZ YOK”

Afgan Kadın Hakları Ağı lideri Mahbouba Seraj TRT World’e verdiği röportajda tüm dünya liderlerine “Utanın” diye seslendi.

“20 yıldır Afganistan’a yaptıklarınız için utanın diyorum! Bize niye bunu yapıyorsunuz? Bizi kullanıyor musunuz? Biz sizin piyonunuz muyuz? Tek bildiğim, sizden hiçbir umudumuz yok. Hatta sizinle konuşmak bile istemiyorum. Artık söz bitti. Sizinle konuştuk, talepler öne sürdük her şeyi yaptık ama kimse bize kulak asmadı. Bütün bu süreç boyunca muktedir erkekler bildiğini okudu. Kendi kendilerine kararlar aldılar ve bizim büyük bir çabayla inşa ettiğimiz her şeyi imha ettiler. Bugün bu ülkede olan, bu ülkeyi 200 yıl geriye götürecek. Bütün bunları yeniden yeniden düzeltmeye gençler dahil kaç kuşağın ömrü yetecek? Hepinizden iğreniyoruz!”

“KİMSE BİZİ UMURSAMIYOR”

Gazeteci ve insan hakları aktivisti Masih Alinejad tarafından Twitter’da yayınlanan bir Afgan kızının videosu kısa sürede viral oldu. Videoda gözyaşlarına hakim olamayan bir genç kız “Afganistan’da doğduğumuz için kimse bizi umursamıyor. Ağlamaktan kendimi alamıyorum. Tarihte yavaş yavaş öleceğiz” ifadelerini kullandı

“DÜNYA AFGAN KADINLARI UNUTURSA…”

Afgan bir sanatçıyla yaptığı röportajı da yayınlayan Masih Alinejad, “Milyonlarca Afgan kadının kalbi kırık. Taliban onları karanlık çağlara geri götürecek” dedi. Afgan sanatçı ise “Dünya şimdi Afgan kadınlarını unutursa, gelecek nesil Afganları da unutur” sözleriyle Taliban’ın özelikle kadınlar için tehlikeli olabileceğine dikkat çekti. Taliban yönetimi ise yaptığı açıklamada kadınların tek başına sokağa çıkmasına izin vereceklerini açıkladı.

 

Afgan kadınlar panik yaşıyor: Bizi öldürmeye geliyorlar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder