16 Ağustos 2021 Pazartesi

Yeni ‘yavru vatan’ Somali

AKP iktidarının askeri üs kurduğu ve IMF borçlarını ödediği Somali’ye Türkiye yeni bir hibe daha yaptı. Geçen hafta 30 milyon dolarlık hibenin ardından bugün de 22 zırhlı personel taşıyıcı hibe edildi. Türkiye’nin son 10 yılda Somali’ye yaptığı hibelerin miktarı 1 milyar doları geçti.

BOLD ANALİZ – Üst üste felaketlerin yaşandığı ve IBAN paylaşıp halktan yardım talep edildiği dönemde Türkiye’nin Somali’ye hibe destekleri sürüyor. Geçen hafta Somali’ye 30 milyon dolar hibe eden Türkiye, bugün de Somali Ulusal Ordusu’na 22 zırhlı personel taşıyıcı hibe etti.

22 ARAÇ TESLİM EDİLDİ

Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenlenen törenle Somali ordusuna, mayına karşı korumalı 8 Kirpi aracın yanı sıra 14 askeri personel taşıyıcı teslim edildi. Mayına karşı korumalı araçlar, terör örgütü Eş-Şebab’a karşı mücadele eden özel kuvvetler ekibi “Gorgor” tarafından kullanılacak. Gorgor, Türkiye’de eğitim almış özel kuvvetler personelinden oluşuyor.

30 MİLYONLUK HİBE

Geçen hafta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Somali’ye aylık 30 milyon dolar hibe verilmesine karar verildi. Resmi Gazete’de Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan anlaşma ile Somali’ye 30 milyon dolar hibe aktarıldı. Türkiye, Somali’ye 26 Mayıs 2016 tarihli anlaşma ile 24 milyon dolar, 4 Ağustos 2017 tarihli anlaşma ile 30 milyon dolar, 3 Ağustos 2019’da imzalanan anlaşma ile de 30 milyon dolar hibe verdi.

TÜRKİYE SOMALİ’NİN IMF BORCUNU DA ÖDEDİ

5 Kasım 2020’de yayınlanan kararla Türkiye, Somali’nin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan vadesi geçmiş borcunu ödedi. Türkiye, IMF bünyesindeki Ağır Borçlu Fakir Ülkeler inisiyatifinin Somali’nin borcunun hafifletilmesi amacıyla başlattığı girişime Türkiye, 3 milyon 487 bin dolara karşılık gelen 2 milyon 372 bin SDR’lik (özel çekme hakkı) hibe desteği verme kararı aldı.

SOMALİ’YE ÖZEL ASKERİ KAMP

Türkiye Somali’de bir askeri üs kurdu. Türkiye toprakları dışındaki en askeri üs, 2017 yılında hizmete açıldı. Yaklaşık 50 milyon dolara mal olan 400 hektarlık bir alanı kaplayan kampa il askeri birlik 22 Ağustos 2017’de sevk edildi.

YARDIMLAR TOPLAMI 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Türkiye, Somali’ye ilk yardımı 2011 yılında yaptı. Yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye Somali’ye 201 milyon dolarlık yardım yaptı. Türkiye’nin Somali’ye sivil toplum kuruluşları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kızılay aracılığıyla yaptığı yardımların tutarı 2020 yılı sonu itibariyle 1 milyar doları geçti.

Kabil, Taliban ve kaos: Büyük kaçıştan trajik manzaralar

Yeni ‘yavru vatan’ Somali yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder