21 Ağustos 2021 Cumartesi

‘Ekonomideki bütün adımlar erken seçim sinyali veriyor’

Ekonomi yazarı Oğuz Demir, AKP hükumetinin son dönemde attığı bütün adımların ve açıklamaların erken seçim sinyali verdiğini yazdı. Temmuz ayında bütçenin 45,8 milyar TL açık verdiğini hatırlatan Demir, buna rağmen kredi musluklarının açılarak vatandaşın paraya boğulacağını belirtti.

BOLD – “Yine erken seçim” başlıklı yazı kaleme alan Karar gazetesi yazarı Demir, “Ekonomideki bütün adımlar ve açıklamalar bir erken seçim sinyali veriyor. Bu sinyaller siyaseten de karşılık bulacak gibi olursa yeni yılın ilk yarısında bir seçimi yaşamamız çok muhtemel” dedi.

7 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 78,3 MİLYAR TL

Temmuz ayındaki merkezi yönetim bütçe açığının da erken seçim sinyali verdiğini kaydeden Demir, “Yılın ilk 7 ayındaki bütçe açığı ise 78,3 milyar TL’ye ulaştı. İşin enteresan kısmı ise bütçe açığının neredeyse %60’ının yani 45,8 milyar TL’sinin tek bir ayda verilmiş olması. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dün Kocaeli’nde iş dünyasının katıldığı bir toplantıda bu açığın dönemsel olduğunu ifade etti. Ancak bana pek öyle gelmedi” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BİLE BU KADAR AÇIK VERİLMEDİ

Bakan Elvan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Demir, “2018, 2019 ve 2020 yıllarının Temmuz aylarına baktığınızda 2018 ve 2019’da aynı dönem bütçe fazla vermişken, pandemi gibi bir şoku yaşadığımız Temmuz 2020’de bütçe 30 milyar TL açık vermiş” tespiti yaptı.

VATANDAŞA UCUZ KREDİ YAĞACAK, DOLAR YİNE FIRLAYACAK

“Bakan Elvan aynı toplantıda bir konuyu daha gündeme getirdi ki bu da sonbahar döneminde birkaç ay da olsa piyasanın hareketlenmesini sağlayacak bir gelişme” diyen Demir, AKP Hükumeti tarafından üretim, istihdam, yatırım ve ihracatı desteklemek amacıyla, KGF destekli üç yeni mekanizmanın hayata geçirileceğini söyledi. Geçmişte aynı amaçla verilen KGF destekli kredilerin bir süre sonra ithalatta hızlı bir artışa neden olduğunu söyleyen Demir, “Bu da döviz talebi, TL’nin değer kaybı ve artan enflasyon olarak bize döndü” dedi.

FAİZ İNDİR BASKISI CİDDİ RİSKLER İÇERİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na faiz indir baskısını eleştiren Demir, vatandaşa ucuz kredi dağıtmanın Türkiye ekonomisi açısından ciddi riskler taşıdığını söyledi. Demir, bu riskin hükümet tarafından alınmasının arkasında erken seçim yattığına işaret etti.

Gece yarısı ucuz dolar satanlar kim?

‘Ekonomideki bütün adımlar erken seçim sinyali veriyor’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder