16 Ağustos 2021 Pazartesi

Önce adalet katledildi sonra sel felaketi geldi: İhraç hakimlerin uygulanmayan HES kararı

Kastamonu’nun Bozkurt ve Sinop’un Ayancık ilçesinde 70’ye yakın kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, 15 Temmuz sonrası katledilen adaletin Türkiye’ye felaket olarak geri döndüğünü gösterdi. Bozkurt’taki felaketi büyüten HES hakkında 2013’te yürütmeyi durdurma kararı veren 3 hakim de ihraç edildi. Hakimlerin verdiği karar uygulanmadı. Sinop’un Ayancık ilçesinde izinsiz tomruk deposuna karşı çıkan eski kaymakam Çağlayan Kaya ise ankesör soruşturmasında açığa alındı.

BOLD ANALİZ – 15 Temmuz sonrası Türkiye’de hukukun yok edilmesi Türkiye’ye felaket olarak döndü.

Bunum somut örneği ise Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini adeta haritadan silen ve 70 kişinin ölmesine, onlarca kişinin de kayıp olmasına neden olan sel felaketinde yaşandı.

Bozkurt’taki sel felaketini büyüten faktörlerden birisinin de Ezine çayı üzerine kurulan Hidroelektrik Santralin(HES) selin şiddetine dayanamayarak patlamasının olduğu yöre halkı tarafından dile getirildi. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi Kestanesökü Köyü’ne yapılan HES inşaatıyla ilgili ÇED raporu olmadan acele kamulaştırma kararına köy muhtarının iptal davası açtığı, Kastamonu İdare Mahkemesi’nin 2013 yılında santralin kurulması halinde bölgenin telafi edilemeyecek şekilde zarar göreceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdiği ortaya çıktı. Artı Gerçek’ten Pelin Cengiz’in yazısında avukat Seçil Ege Değerli’nin aktardığına göre yürütmeyi durdurma kararı uygulanmıyor. Cengiz, yazısında şunları kaydediyor: “Konuyu takip eden avukatın çabasıyla çok kısa bir süre durdurulsa da proje, ÇED’e hiç tabi olmadan, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararları hiçe sayılarak faaliyete geçti.”

KARARLARI UYGULANMAYAN 3 HAKİM DE İHRAÇ EDİLDİ

HES hakkında verdikleri karar uygulanmayan hakimler kimdi? 2013’te yürütmeyi durdurma kararını veren İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Demir, hakimler Bekir Duran ve Hayri Bahçekapılı, 15 Temmuz’un ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) bir gecede aldığı kararla mesleklerinden ihraç edildi. 3 hakime cemaate üyelik iddiasıyla çeşitli davalar açıldı. Hakimler, büyük adaletsizliğe uğradı. Ancak onlar adaletin gereği HES’in verdiği çevreye verdiği zararı tarihe not olarak düştüler. Ezine çayı üzerine kurulan HES, yıllar sonra suyun şiddetine dayanamayarak patlayacak ve Bozkurt’taki sel felaketinin büyümesine, çok sayıda kişinin ölmesine neden olacaktı.

AYANCIK’TA KAYMAKAMIN TOMRUK MÜCADELESİ YETMEDİ

15 Temmuz sonrası yaşanan adaletsizliğin yıllar sonra Türkiye’ye felaket olarak yansıdığını gösteren başka bir örnek de Sinop’un Ayancık ilçesindeki sel felaketinde yaşandı. Selde 9 kişinin hayatını kaybettiği Sinop’un Ayancık ilçesinin eski Kaymakamı Çağlayan Kaya, beş yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü’nün derenin kenarında izinsiz şekilde tomruk deposu kurduğunu belirledi. Halk TV’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Kaya, selde yıkıcı etkiyi arttıracağı için depoyu dağ yamacına taşımak istedi. Ancak muhtarlar ve köylüler “Kaymakam ekmeğimizle oynuyor” diye ayaklanması üzere Kaya, tayinini istedi. Dört yıl sonra bugün, Kaya’nın öngördüğü üzere, derenin kenarındaki tomruklar felakete yol açtı.

KAYMAKAM 2020’DE AÇIĞA ALINDI

Ayancık kaymakamı Çağlayan Kaya, 2016’da atandığı Ayancık’tan tayin isteyerek 2018’de Bolu Vali Yardımcılığına getirildi. Kaya, Aralık 2020’de ankesörlü arama soruşturması kapsamında açığa alındı. Ayancık Kaymakamının tomrukların felakete yol açacağı uyarısı dinlenmedi. Tomruklar köprülerin yıkılmasına ve taşkının büyüyüp can almasına sebep oldu.

Dink’ten tutuklu gazeteci Ercan Gün yazısı: Bu benim tek vicdani yorumum

Önce adalet katledildi sonra sel felaketi geldi: İhraç hakimlerin uygulanmayan HES kararı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder