15 Ağustos 2021 Pazar

Müslümanların değişmez kaderi: Zalimden kaçış

Afganistan’da esen Taliban rüzgarı ülkeyi yangın yerine çevirdi. Ülkenin tek hakimi olmaya çok yakın olan Taliban’ın baskıcı yönetim şekli halkı korkutuyor. Beklenenden kısa sürede başkent Kabil’e giren Taliban militanları yüzünden milyonlarca Afgan kaçış yollarında. Son yıllarda demokrasiden uzaklaşan Türkiye’de de zulüm gören insanlar çareyi başka ülkelere sığınmakta buluyor.

BOLD – Afganistan’da 10 günde ülkenin neredeyse bütün şehir merkezlerini ele geçiren Taliban, Kabil’e girdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani komşu ülke Tacikistan’a kaçtı. Taliban, ilk olarak şehre girilmeyeceğini açıklamış ancak daha sonra Afgan yetkililer ve güvenlik güçlerinin kaçmasını ve yağma olaylarını gerekçe göstererek militanlarına şehre girme emri verdi. Kabil’de insanların araçlarıyla başkenti terk etmeye çalıştığı ve yollarda yoğun araç trafiği oluştu.

AFGAN HALKINA YOL GÖRÜNDÜ

Taliban savaşçılarına şiddete başvurmamaları ve kenti terk etmek isteyenlere izin verilmesi yönünde talimat verdiğini açıkladı. Reuters haber ajansı, yoğunluktan bazı insanların araçlarını yolda bırakıp havaalanına doğru yürüdüğünü bildirdi. Afganistan’da baskıcı bir rejim inşa etmesi beklenen Taliban yüzünden milyonlarca Afgan’ın ülkeyi terk etmesi bekleniyor.

MİLYONLARCA İNSAN YER DEĞİŞTİRDİ

Son 10 yılda, Esad rejiminden kaçan Suriyeli milyonlarca insan evini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma Derneği’nin Temmuz ayı verilerine göre, sadece Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 6 bin 484 kişi artarak toplam 3 milyon 690 bin 896 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 774 bin 520’si yani yüzde 48’ini 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor.

ERDOĞAN REJİMİNDEN KAÇANLAR

15 Temmuz sonrası Türkiye’de tam anlamıyla rejim değişti. OHAL Komisyonu 2020 Faaliyet raporuna göre, okulları kapatılan, mezuniyetleri geçersiz sayılan, askeri okullardaki öğrenciler, polis okulları öğrencileri, diğer kamu ve özel kurumlarda KHK’larla mağdur edilenlerin sayıları 250 bini geçti.

Rapora göre ayrıca, OHAL/KHK mağdur yakınları olan ikincil mağdurların sayısı 1 milyon 500 bine yaklaştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya göre 234 bin 419 pasaport iptal edildi.

Yaşanan zulüm zorunlu göçleri doğurdu. Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki’nin Şubat ayındaki yazısına  göre, 15 Temmuz 2016 darbesinden bu yana Erdoğan rejiminden kaçıp Yunanistan’a geçen, çoğu Gülen Hareketi mensubu Türk vatandaşının sayısı 20 bine ulaştı.

Gidenlerin yaklaşık 9 bini Yunan makamlarından iltica başvurusunda bulundu. Başvuranlardan yaklaşık 2 bini kabul edildi. Geri kalan 7 bin başvurunun önemli bölümüne henüz cevap verilmedi. Başvuruları kabul edilmeyenlerin sayısı ise 697. Yunanistan’a 4.5 yıl içinde gelenlerin önemli bir bölümü, başka Avrupa ülkelerine geçerek sığınmacı hakkı kazandı.

Taliban, Kabil’e girdi, Afgan Cumhurbaşkanı Gani Tacikistan’a kaçtı

Müslümanların değişmez kaderi: Zalimden kaçış yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder