15 Ağustos 2021 Pazar

Bozkurt’ta bilanço ağırlaşıyor: HES mağdur mu katil mi?

Batı Karadeniz illerini vuran sel yüzünden her geçen saat bilanço daha da ağırlaşıyor. AFAD can kaybının 62’ye ulaştığını duyurdu. En çok ölümün yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde iktidar ile muhalefet arasındaki HES tartışması ise sürüyor. Bakan Pakdemirli, HES’lerin bu tür olayların mağdur olduğunu belirtirken, CHP’li Hasan Baltacı ise ilçedeki söz konusu HES’i görüntüleyerek felaketin nasıl meydana geldiğini görüntülü anlattı.

BOLD – Sel felaketinin vurduğu Batı Karadeniz illerinde her geçen saat can kaybı artıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karadeniz’deki sel nedeniyle ölenlerin sayısının 62’ye yükseldiğini bildirdi.

AFAD’dan Batı Karadeniz’deki sele ilişkin yapılan açıklamada, Kastamonu’da 52, Sinop’ta 9 ve Bartın’da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin tedavilerine hastanelerde devam edildiği belirtildi.

En çok kaybın meydana geldiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki ölümlerin bölgedeki Ebru Hidroelektrik Santrali (HES) kaynaklı olup olmadığı tartışılıyor.

EBRU HES’İ GÖRÜNTÜLEDİ

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı sosyal medya hesabından HES’in son durumunu paylaşarak, “Yıkılan HES yapıları burada, yalan söyleyen bakanlar orada. İşte görüntüler. Neyi saklıyorsunuz, kimi koruyorsunuz?” dedi.

HES’i görüntülemek için uzun bir süre yürümek zorunda kaldıklarını ve köy yollarının yapılmadığına dikkat çeken Baltacı, “Kamuoyunun merak ettiği hidroelektrik santralinin bulunduğu bölgeyi görüntülemeyi başardık. Buraya Bozkurt’un Çiçek Yayla köyünden Tezcan Köyü’ne oradan da Kayaardı Mahallesi’nden ormanlık alandan yürüyerek geldik. Henüz köy yollarındaki tahribat onarılmış değil” dedi.

HES’in felakete etkilerinden bahseden Baltacı: “Şu arkamda Bozkurt’un üstüne kurulmuş olan hidroelektrik santralini ve beton iletim kanallarını görüyorsunuz. Aşırı yağış dolayısıyla bu dağlarda küçük küçücük biriken sular buraya doğru akmış ve regülatörle, iletim kanallarını paramparça etmiş. Ayrıca bu bölgede çok yoğun ormancılık faaliyeti yürütülür. Ormanda kesilen tomruklar da sel suyuna kapılarak, önüne regülatörü ve iletim kanalını da alarak Bozkurt’ kadar inmiş” diye konuştu.

ACI BEDELİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ

Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarına değinen Baltacı, “Tarım Bakanı felaketin ilk anlarında şöyle bir açıklama yapmıştı. ‘Selin en büyük mağduru hidroelektrik santrali’ demişti. Doğanın akışına bu şekilde müdahale edilirse hem hideoelektrik santralleri hem de şehirlerimiz, insanlarımız bu acı bedeli ödemek zorunda kalır. Bunun görüntüsünü de arkamda görüyorsunuz şu anda” ifadelerini kullandı.

PAKDEMİRLİ: HES’LER SELİN MAĞDURU

Orman yangınları yüzünden Muğla’da bulunduğu sırada sel felaketinin yaşandığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, HES’lerin genellikle böyle felaketlerin sorumlusu değil mağduru olduklarını söylemişti.

Erdoğan’ın Afganlar konusunda kafası fena karışık

Bozkurt’ta bilanço ağırlaşıyor: HES mağdur mu katil mi? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder