16 Ağustos 2021 Pazartesi

Dink’ten tutuklu gazeteci Ercan Gün yazısı: Bu benim tek vicdani yorumum

14 yıl önce öldürülen Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, babasının cinayetiyle ilgili gazeteci Ercan Gün’e ceza verilmesinin anlamsızlığını anlatan bir yazı yazdı. Dink, 5 yıldır tutuklu olan Ercan Gün’ün masum olduğuna dikkat çekti.

BOLD ANALİZ – 19 Ocak 2007’de öldürülen Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlilerin yargılandığı davanın gerekçeli kararı 14 Temmuz’da açıklandı. Babasının mirasını devralan Hrant Dink’in oğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Arat Dink, hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de verilen cezaların tuhaflıklarına dikkat çekmek için bir yazı kaleme aldı.

Dosyada ceza verilen tek sivil ismin tutuklu gazeteci Ercan Gün olduğunu söyleyen ve bir vicdan borcu olarak Gün’ün masumiyetine dikkat çeken Dink, şunları dile getirdi: “Onca kamu görevlisi arasında ceza alan tek bir sivil var. Zaten yargılananlar da üç kişi idi. Tabloda ‘gazeteci/yayıncı’ diye adlandırılan bu kişilerin yargılamada yer almalarının sebebi, Fetö’nün kumpası çerçevesinde Samsun’da ‘ortaya çıkan’ görüntülerle ilgili olarak yaptıkları yayınlar. İki kişide mahkeme de bir suç görmediğine göre, ceza alan tek kişi olan Ercan Gün hakkında konuşalım. O kadar dosya okudum, Ercan Gün’ün suçunun ne olduğunu hâlâ anlamış değilim. Yaptığı, bana gazetecilikmiş gibi geliyor. Bu da benim, aşırıya kaçan tek vicdani yorumum olarak mazur görülsün.”

Arat Dink yazısında ayrıca Hrant Dink’i kimin öldürdüğüne dair kamuoyunda tartışılan iki farklı iddiayı (“Fetö mü öldürdü, Ergenekon mu?”) hatırlatarak, cinayetin 15 Temmuz’dan sonra tamamen Gülen Hareketi’ne mal edildiğini, oysa gerekçeli kararda birçok yöne işaret eden noktalar olduğunu da dile getirdi.

Hrant Dink öldürüldüğünde Fox TV Haber Müdürü olan Ercan Gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında 25 Ağustos 2016’da tutuklandı.

Samsun Emniyeti’nde çekilen bayraklı Ogün Samast görüntülerinin bir kısmını ‘cemaatin amaçları’ doğrultusunda algı oluşturmak için yaymakla suçlanan Ercan Gün’ün silahlı terör örgütü üyesi olduğu iddia edildi. İddialar arasında Ercan Gün’ün Ergenekon soruşturmalarına zemin hazırladığı da vardı. Bu arada söz konusu görüntülere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Yılın Haberi” ödülünü verdi.

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 6’sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada karar 26 Mart 2021’de açıklandı ve Ercan Gün’e Bank Asya hesabına para yatırdığı ve Bylock kullandığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.

Ercan Gün, hakkındaki tüm iddialara 27 Ocak 2021’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptığı son savunmasında şöyle cevap vermişti:

“Ben suç işlemedim. Haber yaptığım için tutuklandım. Benim şahsımda gazetecilik yargılanıyor. Hayatım boyunca demokrasiden yana oldum. Bana yönelik tek suçlama imza attığım bir haber. 2006 yılında Zaman’dan ayrıldım. 2007 yılında Zaman gazetesi tarafından hesabıma yatırılan para geçmiş alacağım ve kıdem tazminatıdır.

Ogün Samast görüntüleri başka mecralarda yayınlandı. Genel yayın yönetmeni fotoğrafların bir video kaydından olduğu düşüncesiyle hepimize bu videoyu bulma talimatı vermişti. Daha sonra pek çok yayın kuruluşuna bu videolar iletildi; bize de kargoyla geldi.

Haberi tamamlamak üzere Samsun’a çekim yapmaya haber merkezi kararıyla gittim. Haber metni bizzat benim tarafımdan yazılmamış editoryal kadro tarafından kaleme alınmıştır.

Bayraklı görüntülerin jandarma merkezinde çekildiğine ilişkin ifade tamamen editoryal hatadır ve hemen ertesi gün haber bültenlerinde Emniyet’te çekildiği belirtilip düzeltme yapılmıştır. Amaç jandarmayı yıpratmak olsaydı jandarma karakolu önünde çekim yapardım.

Samsun’dayken jandarmayı aramış olmam da sadece habercilik dürtüsüdür. Ekrem Dumanlı, Faruk Mercan, Adem Yavuz Aslan ve diğerleriyle bir toplantıda bulunmadım. Bu sadece bir varsayımdır. HTS dahil böyle hiçbir kayıt yoktur.

Görüntü 21 ila 24 Ocak tarih aralığında medya kuruluşlarına servis edilmiştir. İstihbarat Daire Başkanlığı’na ise 27 Ocak’ta iletilmiş. Yani benim İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan görüntü almam söz konusu olamaz.

Kaldı ki Cemaatin elinde Cihan Haber Ajansı gibi Ekrem Dumanlı’ya doğrudan bağlı bir ajans varken neden TGRT -FOX tercih etsinler ki? O günkü ratinglerde son sırada olan bir kanal bunun için niye tercih edilsin?

Bir gazeteci tarafından Anayasal düzen nasıl ortadan kaldırılabilir? Ben sadece gazetecilik yaptım. Rahmetli Hrant Dink, bir meslektaşının sanık sandalyesine oturtulmasına ne derdi acaba? Şimdi güvercin tedirginliğiyle ben bekliyorum… Söz konusu habere TGC yılın haberi ödülünü editoryal hataya rağmen vermiştir. Çünkü sadece haber değeri içermektedir.

Etkin pişmanlıktan yararlanmak istememem örgütsel tavır olarak yorumlandı. Örgüte üye olmayanın etkin pişmanlıktan yararlanması mümkün değildir. Bylock kullanmadığım raporlarla mevcut. 2006’ya kadar Zaman gazetesinde çalışmam örgüt üyeliği olarak yorumlanıyor.

Ben örgüte üye değilim. Haber yapma dışında bir eylemim yoktur. Anayasal düzeni yıkmak ve örgüt üyeliği suçlarından beraat istiyorum. 4.5 yıldır tutuklu olan birinin kaçma şüphesi de olamaz. Kaçmayı asla düşünmedim. en büyük eziyeti ailem çekiyor…”

Dink’ten tutuklu gazeteci Ercan Gün yazısı: Bu benim tek vicdani yorumum yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder