15 Ağustos 2021 Pazar

Afganistan’da hükumet güçleri Kabil’e sıkıştı: Ülkedeki Batılılar hızla tahliye ediliyor

Afganistan’da Taliban, başkent Kabil dışında bütün büyük şehirleri ele geçirdi ve hükumet güçleri Kabil civarındaki şehir merkezlerine sıkıştı. Taliban’ın Kabil’e saldırı ihtimaline karşılık Batılı ülkeler diplomatlarını ve vatandaşlarını hızla çekmeye başladı.

BOLD – Afganistan’da Taliban, Kabil dışında hükumet güçlerinin elinde kalan son 2 büyük şehir Celalalabad ve Mezar-ı Şerif’i de aldı. Böylece ülkedeki 34 vilayet başkentinden sadece Kabil ve 7 şehir merkezi hükumetin kontrolünde kaldı.

Başkent Kabil’in çok kısa süre içinde düşme ihtimaline karşı Batılı ülkeler diplomatlarını ve vatandaşlarını tahliye etmek için zamana karşı yarışıyor.

AFGAN HÜKUMETİ, KABİL VE ÇEVRESİNE SIKIŞTI

Afganistan’ın kuzeyinde hükümetin hakimiyetindeki kalan son merkezlerden ve ülkenin en büyük dördüncü kenti Mezar-ı Şerif ile Kabil dışında hükümetin elinde kalan son kritik şehir Celalabad Taliban’ın kontrolüne geçti. İki kritik şehrin de çatışma yaşanmadan Taliban kontrolüne geçtiği bildirildi.

Pakistan sınırında önemli bir sınır geçişi yakınlarında bulunan Celalabad’ın düşmesi ile Kabil’in doğu ile bağlantısı da kesilmiş oldu.

Böylece ülkedeki 34 vilayet başkentinden sadece Kabil ve 7 şehir merkezi hükümetin kontrolünde kaldı. Taliban ülkenin diğer büyük kentleri olan Herat ve Kandahar’ı da hafta içinde ele geçirmişti.

ABD basınına konuşan bir yetkili, Taliban’ın Kabil’e 11 kilometre uzaklıkta bulunan Çar Asyab bölgesine kadar geldiğini öne sürdü; ancak henüz Afgan hükümetinden bu konuda bir doğrulama gelmedi.

Afgan ordusuna havadan destek veren ABD Hava Kuvvetleri de Taliban’ın ilerleyişinden bu yana kayda değer operasyon düzenlemedi.

Reuters haber ajansı, ABD istihbaratına göre Taliban’ın Kabil’i 30 gün içinde ablukaya alabileceğini ve 90 gün içinde de ele geçirebileceğini belirtmişti.

Taliban, son olarak 1996’da yıllarca süren çatışmaların ardından Kabil’i ele geçirmiş ve dönemin Afganistan lideri Muhammed Necibullah’ı idam etmişti.

SINIR KAPILARININ TAMAMI TALİBAN KONTROLÜNDE

Son günlerde birçok vilayeti ele geçiren Taliban, Afganistan’ın sınır geçişlerinin tamamında da kontrolü sağladı.

Hükümetin elinde tek büyük kent olarak Kabil kalırken, burada bulunan havalimanı da ülkeden güvenli çıkış için tek yol kaldı.

Bu arada Afganistan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Abdürreşit Dostum ve Belh Eyaleti Valisi Ata Muhammed Nur’un da Taliban’ın zaferinin ardından Mezarı Şerif’ten ayrıldığı ve Özbekistan’a sığındığı iddia edildi. Özbekistan’a sığınanlar arasında Taliban saldırısından kaçan 84 Afgan askerin de bulunduğu bildirildi.

Özbek General Abdürreşit Dostum, Taliban’ın hızla ilerlemesi üzerine geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Afganistan’a geçmişti. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de hafta içinde Mezar-ı Şerif’e geçmiş ve Dostum ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

BATILI ÜLKELER KABİL’İ TERK EDİYOR

ABD, Büyükelçilik çalışanlarını ve ABD’ye destek olan Afganlıları ülkeden tahliye etmek için özel birliklerini Kabil’e sevk etti. Birliğin ilk unsurları Kabil’deki uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’na ulaştı.

ABD Ordusu’na ait çok sayıda helikopterin diplomatları ve sivilleri havalimanına taşımak için Kabil üzerinde uçtuğu görüldü.

ABD Başkanı Joe Biden, daha önce 3 bin olarak açıklanan gönderilecek asker sayısını 5 bine çıkardığını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Biden, “Doha’da bulunan Taliban temsilcilerine, Afganistan’daki ABD askerini ve görevimizi tehlikeye atacak herhangi bir eyleme girişmeleri durumunda hızlı ve güçlü bir askeri karşılık verileceğini ilettik.” ifadesini kullandı.

İngiltere de Afganistan’daki diplomatların tahliyesinin sağlanması için 600 askeri ülkeye önderdi.

ABD’nin ardından İngiltere ve Almanya da Kabil’deki büyükelçiliklerinde personel sayısını minimuma indirme kararı aldı. Danimarka ve Norveç ise büyükelçiliklerini tümüyle kapatacaklarını, personellerini tahliye edeceklerini açıkladı.

Finlandiya, yabancı güçler adına çalışıp destek veren 130 Afgan ve yakın aile üyelerinin Finlandiya’ya gönderilmesi için uçak ayarlayacağını açıkladı. Finlandiya’nın Kabil Büyükelçiliğinin de şu an için açık kalacağı aktarıldı.

Fransa, Taliban’ın tehdidi altındaki Afgan insan hakları savunucularını ülkeye almak için olağanüstü çaba gösterileceğini duyurdu.

KANADA, 20 BİN AFGAN GÖÇMENİ KABUL EDECEK

Kanada, 20 bin Afgan mülteciyi kabul edeceğini açıkladı.

Ülkenin göç bakanı Marco Mendicino, özellikle insan hakları aktivistleri ya da kadın liderler gibi durumu hassas olan kişilerden mülteci kabul etmeye çalışacaklarını dile getirdi.

Mendicino düzenlediği basın toplantısında, “Afganistan’daki durum çok üzücü ve biz de Kanada olarak bu konuda boş durmayacağız” dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau da büyükelçilik çalışanlarının korunmasının öncelikleri olduğunu aktardı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’nin yeğeni Zorlu’nun iş jeti ile Dubai’ye kaçtı

Afganistan’da hükumet güçleri Kabil’e sıkıştı: Ülkedeki Batılılar hızla tahliye ediliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder