20 Ağustos 2021 Cuma

Gece yarısı ucuz dolar satanlar kim?

Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, gece yarısı esrarengiz işler döndüğüne dikkat çekerek, gece yarısı ucuz dolar satanların kimler olduğunu sordu. Bozkurt, Merkez Bankası, BDDK ve SPK’nın vahim iddialara rağmen sessiz kaldığını kaydetti.

BOLD – Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, Merkez Bankası’nın bir yıl içinde ödenmesi gereken özel sektör borcunu 25 milyar dolar birden azaltarak, 189 milyar dolardan 164 milyar dolara indirdiğine dikkat çekerek, bunun gerçekte şirketlerin borcunu azaltmayacağını ifade etti. Dolarda gece yarısı operasyonu yapıldığını belirten Bozkurt, Foreks, Investing gibi platformlarda dolar/TL’nin gece yarısında 8,27 TL’yi gördüğünün altını çizdi.

İŞLEMLERİ KİMİN YAPTIĞI MEÇHUL

Youtube kanalında bu konuya dikkat çeken Bozkurt, “10 dakika içinde olup bitti her şey. Akabinde dolar 8,52 TL’ye yükseldi. Bloomberg ve Reuters gibi ana platformlara yansımayan ufak havuzlardaki işlemleri kimin yaptığı meçhul! 00.05-00.15 arasında 24 ayar altının gramı da 470 TL’ye kadar indi. Dolar yükselince altın da 488 TL seviyesine yükseldi. 11 Ağustos’ta da dolar 34 saniyede 8,47 TL’ye kadar inmişti. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) vahim iddialara rağmen sessiz” dedi

KÜRESEL BORÇ 300 TRİLYON DOLARA ÇIKTI

2006’da Büyük Mali Kriz başladığından beri, en büyük dört merkez bankasının bilançolarının 6 kat arttığını belirten Bozkurt, “100 trilyon dolarlık küresel borca ​​ulaşmak 2 bin yıl aldı ve bunun çoğu 1971’den beri birikti. 50 yıl sonra küresel borç üçe katlanarak 300 trilyon dolara çıktı. Altın grafiği, düzeltici C dalgasının 1.680 dolardan desteğe ulaştığını gösteriyor. Bu muhtemelen küçük bir düzeltmenin sonuydu ve altın yakında 3 bin dolarlık bir sonraki hedefe doğru harekete geçmeli. 1.900 doların üzerine çıkmak, devam eden yükseliş trendinin teyidi olacaktır. Altın 1999’dan beri seküler bir yükseliş grafiği sergiliyor. Merkez bankalarının hiçbir eylemi bugün düşünülemeyecek seviyelere hareketi durduramaz” dedi.

ALTIN BAŞARISIZ BİR PARA BİRİMİNE KARŞI HER ZAMAN KAZANDIRMIŞTIR

Yatırımcılara da uyarılarda bulunan Bozkurt, “Yatırımcılar sadece altının hangi fiyata ulaşabileceğine kilitlenmemeli. Bunun yerine dolar veya euro cinsinden ölçülen varlıklarının (hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller) ne kadar düşebileceğine odaklanmalıdır. Piyasalar yüzde 50’ye yakın değer kaybedebilir. İsviçre gibi hukuk güvenliği olan bir ülkede emniyetli şekilde muhafaza edilen fiziki altın, başarısız bir para birimine ve finansal sisteme karşı her zaman kazandırmıştır” dedi.

 

 

“Vicdanlarda aklanınca” dönecekti, gazeteciliği bıraktı

Gece yarısı ucuz dolar satanlar kim? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder