16 Ağustos 2021 Pazartesi

Dördüncü doza onay: Sebep Çin’in Sinovac aşısı mı?

Sinovac’ın koruyuculuğunun 6 ay sonra yüzde 35’e kadar düştüğünü açıklayan Çin, dünyada hızla yayılan Delta varyantı için yeni aşı çalışmalarına başladığını duyurdu. Koruyuculuğu tartışmalı olan Sinovac aşı yaptıranlara bir doz BioNTech hakkı veren Sağlık Bakanlığı, dördüncü aşı hakkı da getirdi. 

BOLD ANALİZ – Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısına ilişkin olarak yeni kararlar aldı. Alınan karar göre 15 yaş üstü ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstü kişiler aşı olabilecek. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara da 4. doz hakkı verildi.

3. DOZDAN SONRA 4. DOZ HAKKI DA VERİLDİ

Bakanlık, koronavirüs aşılaması ile ilgili takviminde güncelleme yaptı. Güncellemeyle aşılamadaki yaş sınırı değişti. Tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı. PCR pozitifliği sonrası aşı uygulaması ise 3 aydan 1 aya çekildi. Yeni uygulamada 4’üncü doz aşı da tanımlandı. 4’üncü dozlar da 3’üncü dozdan 21 gün sonra yapılabilecek. 4’üncü dozlar yurt dışına çıkışta 2 doz BioNTech isteyen ülkeler olması nedeniyle, 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4’üncü hak olarak verildi. Bakanlık, Kovid-19’a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanması amacıyla yürütülen aşılama çalışmalarında 1 Temmuz’dan itibaren iki doz aşısını olanlara üçüncü doz aşı hakkı vermişti.

KORUYUCULUĞU 6 AYDA ÖNEMLİ ORANDA DÜŞÜYOR

Çin’de yapılan bir laboratuvar çalışması, CoronaVac aşısının oluşturduğu antikorların, çoğu kişide ikinci dozdan altı ay sonra önemli ölçüde düştüğünü gösterdi. 18-59 yaş arası sağlıklı yetişkinlerden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmaya göre iki ya da dört hafta arayla iki doz aşı uygulanan katılımcılardan sadece sırasıyla yüzde 16,9’u ve yüzde 35,2’si, ikinci dozdan 6 ay geçtikten sonra hastalığı önleyecek düzeyde antikora sahip olduğu görüldü.

DELTA VARYANTINDA ETKİLİ DEĞİL Mİ?

Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının oluşturduğu antikorların altı ay sonra önemli ölçüde düştüğünün açıklanmasının ardından şirketten yeni bir açıklama geldi. Sinovac, koronavirüsün yeni varyantı Delta için yeni aşı üretme çalışmalarına başladığını duyurdu. Bu açıklama “Sinovac, Delta varyantında etkili değil mi?” sorularını akıllara getirdi.

EN BÜYÜK ALICISI TÜRKİYE

Çin, koronavirüs salgını için geliştirdiği ve yüzde 50 etkinlik oranı olduğu belirlenen Sinovac aşısından 200 ülkeye 600 milyon doz satıldığını duyurdu. Sinovac aşısının en büyük alıcısı ise 100 milyon doz ile Türkiye oldu. Türkiye 100 milyon doz Sinovac’ın yanı sıra 90 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz da Sputnik aşısı almak için anlaşma imzalamış durumda. Çin aşısı Sinovac’ın alıcıları arasında Endonezya, Brezilya, Malezya, Kolombiya ve Uruguay bulunuyor.

SİNOVAC AŞISI OLANLARA UMRE YOK

Suudi Arabistan, yurt dışından umre ziyaretleri için başvuruların alınacağını ve aylık 2 milyon umrecinin kabul edileceğini açıkladı. Umre yapmak isteyenlerden Suudi Arabistan’da onaylı Kovid-19 aşılarını yaptırmış olmaları isteniyor. Yurt dışından gelen umrecilerin aşı olduklarına dair belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor.  Suudi Arabistan, BioNTech, Astra Zenca, Moderna ve Johnson&Johnson aşısını kabul ediyor, Sinovac ve Sputnik V aşısı ise kabul edilmiyor.

Müslümanların değişmez kaderi: Zalimden kaçış

Dördüncü doza onay: Sebep Çin’in Sinovac aşısı mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder