3 Ağustos 2021 Salı

Dünya yanıyor: Orman yangınlarındaki artış alarm veriyor

ABD’de yılın ilk 7 ayında meydana gelen orman yangını sayısı yüzde 18 arttı. Yanan orman alanı ise yüzde 43’e yakın arttı. Kuzey yarım küredeki orman yangını artışlarından Avrupa ve Rusya da nasibini aldı. 2019-2020 döneminde güney yarımkürede yoğun olarak görülen yangınların 2021’de kuzey yarımküreye kaydığı görüldü.

BOLD ANALİZ – Yerküreyi etkisi altına alan orman yangınları, Amerika’dan Avrupa’ya Afrika’dan Asya’ya birçok kıtada etkili olurken bu yıl içinde çıkan yangınların sayısı, pek çok ülkede önceki yılların ortalamasını aştı.

28 Temmuz – 3 Ağustos döneminde Avrupa, Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika’daki orman yangınları

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) “FIRMS” adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi’nin uydu haritasına göre, kırmızı noktalarla gösterilen yangınlar dünyanın birçok yerine yayılmış durumda.

28 Temmuz – 3 Ağustos döneminde ABD, Kanada ve Orta Amerika’daki orman yangınları

Haritada Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın büyük bölümü, Afrika platosu ve Arap Yarımadası’nın kuzeyi, Avrupa’da Akdeniz kıyıları ile Kuzey ve Doğu Avrupa’nın yangınların etkisinde olduğu görülüyor.

Asya’da ise Hindistan kıyıları, Rusya’nın Sibirya bölgesi, Çin, Malezya, Endonezya ve Okyanusya’da Avustralya’nın doğusu orman yangınlarının etkisinde bulunuyor.

Yangınlar yerkürenin pek çok ormanlık bölgesini kırmızıya boyarken, Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz’e kıyısı bulunan Avrupa ülkeleri de orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

AB Komisyonunun orman yangınlarını gösteren acil durum haritasına göre de kıtanın tamamındaki irili ufaklı yangınlar neredeyse Rusya’nın kuzeyine kadar ulaşıyor. Uydu haritasında AB ülkelerinde farklı boyutlardaki yangınların en az 1 haftadır sürdüğü görülüyor.

ABD VE KANADA

ABD’deki Ulusal Kurumlararası Yangın Merkezinin 1 Ağustos itibarıyla verdiği bilgilere göre, ülkenin kuzeybatısındaki Washington eyaleti ve Idaho’nun kuzeyi ve Montana’nın batısındaki aktif haldeki orman yangınları devam ediyor.

Pazar günü çıkan 7 büyük yangınla ülkede aktif orman yangınlarının sayısı 91’e ulaşırken 728 bin hektardan fazla arazi yangınlarda hasar gördü.

Geçen yılın ilk 7 ayında 32 bin 59 orman yangını çıkarken bu sayı 2021 yılının aynı döneminde yüzde 18 artarak 37 bin 803’e çıktı.

Aynı dönemde yanan orman arazisi de 850 bin hektardan yüzde 43 artarak 1 milyon 214 bin hektara çıktı.

Kanada’da da 2021 içerisinde 4 bin 891 yangın çıktı. Ülkenin önceki 10 yıllık ortalaması 3 bin 753’tü.Bu da yaklaşık yüzde 30’luk bir artışa karşılık geliyor.

AVRUPA, RUSYA VE KUZEY AFRİKA

İtalya’da bu sene 53 bin 797 hektar alan yanarken, 12 yılın ortalaması 40 bin 781 olarak kaydedildi.

Fransa’da 22 bin 807 hektar yanarken, önceki yılların ortalaması 9 bin 283’tü.

Tunus’ta 17 bin 599 hektar arazi bu sene içinde yanarken bunun, 6 bin 257 hektar olan 12 yıllık ortalamayı çoktan geçtiği kaydediliyor.

Rusya’nın Yakutistan bölgesinde temmuz ayında başlayan yangınları söndürme çalışmaları devam ediyor.

Rusya Federasyonu Federal Orman Ajansı’ndan yapılan açıklamada, “1 Ağustos itibarıyla 217 noktada toplam 837 bin 813 hektar alanda orman yangınları devam ediyor. Yangınların 115’i Yakutistan’da, 51’i ise İrkutsk bölgelerinde bulunuyor.” ifadelerine yer verildi.

Bugüne kadar yaklaşık 1,3 milyon hektar ormanlık alanın küle döndüğü bölgede yetkililer acil durum ilan etti.

DİĞER BÖLGELERDE YANGINLAR

Dünyadaki orman yangınlarıyla ilgili dikkat çekici bir detay ise 2019-2020 döneminde güney yarımkürede yoğun olarak görülen yangınların 2021’de kuzey yarım küreye kayması.

Güney Amerika Brezilya’nın Amazon bölgesini 2019 ve 2020’de etkileyen orman yangınlarının ardından bu yıl da Arjantin’in en önemli doğa varlığı Patagonya bölgesi yangınlarla sarsıldı.

2019 ve 2020’de yaz aylarındaki orman yangınlarında 10 milyon hektardan fazla arazinin kül olduğu, bir milyardan fazla vahşi hayvanın hayatını kaybettiği Avustralya ise bu yıl yangınlar bakımından sakin bir yaz geçirdi.

Güney Yarım Küre’de yaz aylarına denk gelen aralık, ocak ve şubat aylarında acil durum çağrıları yarı yarıya azalırken, önceki yıla kıyasla az sayıda arazi yangınlarda tahrip oldu.

Yangınlardan en fazla etkilenen Yeni Güney Galler eyaletinde geçen yıl 5,5 milyon hektar arazi yanarken, bu yıl 31 bin hektar arazi zarar gördü.

Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ı daha zor günler bekliyor

Dünya yanıyor: Orman yangınlarındaki artış alarm veriyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder