4 Ağustos 2021 Çarşamba

Yangın söndürmede Türkiye modeli yok !

AKP Hükumeti’nin orman yangınlarına müdahalesinde yetersiz kalması dünya örneklerini gündeme getirdi. Aynı iklim kuşağında yer alan İspanya, Portekiz, İtalya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve İsrail’in kendine ait yangın söndürme filoları bulunuyor. Türkiye ise ihale yoluyla yangın söndürme araçları kiralıyor.

BOLD – Gazeteci Sedat Ergin, “Başka ülkeler orman yangınlarını nasıl söndürüyorlar?” başlıklı yazı kaleme aldı. Ergin, “Türkiye’nin de bulunduğu iklim kuşağına benzer koşullarda yaşayan ve eskiden beri yaz aylarında orman yangınlarıyla mücadele etmek zorunda kalan bu ülkelerin hepsi bu amaçla kendi ulusal filolarını da kurmuşlar.” dedi.

HEPSİNİN KENDİNE AİT UÇAĞI VAR

İspanya, Portekiz, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve İsrail’in kendi ulusal envanterlerinde yangı söndürme uçakları bulunduğunu kaydeden Ergin, “Bunlar arasında mevcut altyapısına ek olarak ayrıca uçak kiralayan ülkelere de rastlamak mümkün.” diye yazdı.

HIRVATİSTAN HAVA KUVVETLERİNE GÖREV VERDİ

Yangın söndürme organizasyonunu Fransa ve İtalya’nın sivil idareye verdiğini kaydeden Ergin, “Buna karşılık görevin doğrudan Hava Kuvvetleri’ne bırakıldığı yapılar (Hırvatistan gibi) da var. İspanya’da da ağırlık hava kuvvetlerinde. Bu arada, yönetim sivil idarede olmakla birlikte hava kuvvetleri unsurlarının devrede olduğu ikili işbirliği modelleri (Yunanistan) var. Portekiz örneğinde ise özel sektörün rolünün daha baskın olduğunu görüyoruz.” bilgisi verdi.

İHALEYLE ŞİRKETLERE VEREN SADECE TÜRKİYE

Ergin, “Bu ülkelerin hiçbirinde orman yangınlarıyla mücadele görevinin olduğu gibi ihale yoluyla teklif veren yüklenicilere bırakıldığı bir model yok. Yani Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla uygulanmakta olan modelin bir benzerine rastlamak söz konusu değil.” tespitiyle yazısını noktaladı.

Yangın söndürmede Türkiye modeli yok ! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder