5 Ağustos 2021 Perşembe

Erdoğan’dan TL’ye tokat dolara can suyu

Her fırsatta ‘yerli ve millilikten’ bahseden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Türk Lirasını pula çeviriyor. Dün 8,28 TL’ye kadar gerileyen dolar Erdoğan’ın dün akşamki açıklamalarının ardından güne hızlı başladı. Dolar 8,60 lira, Euro ise 10,15 liranın eşiğine kadar yükseldi.

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dolar ne zaman düşmeye başlasa devreye giriyor. Her seferinde televizyon ekranlarında Merkez Bankası’na faiz indir talimatı veren Erdoğan, Türk Lirası’nı değer kazanmasını engelliyor. Merkez Bankası’nın 12 Ağustos’ta faiz indirmesi halinde dolardaki yukarı yönlü hareketlilik daha da artacak.

TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI ERDOĞAN’IN ESERİ

Erdoğan’ın döviz karşısında Türk Lirasını savunmasız hale getiren demeçleri yerli para birimindeki oynaklığı arttırıyor. 1 Haziran 2021 tarihinde TRT’de yaptığı “Merkez Bankası Başkanı ile konuştum. Temmuz ve Ağustosta faizler düşecek” açıklaması sonrası dolar değer kazandı. 8,40 lira seviyelerinden 8,80 lira seviyelerine yükseldi. Bunun ardından Türk Lirası 25 Haziran’a kadar dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL’nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 25’e vardı.

DOLAR DÜŞERKEN ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ

25 Haziran’dan 3 Ağustos’a kadar yaklaşık 5 haftalık dönemde ise Türk Lirası dolara karşı yüzde 6.3 değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimlerine göre sadece Türk Lirası dolara karşı güçlendi. 4 Ağustos 2021 tarihinde ATV ekranlarına çıkan Erdoğan, Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu’na enflasyon ve faizi indirin mesajı verdi.

AÇIKLAMADAN SONRA TL’DEKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 2’YE DAYANDI

Erdoğan, “Buradan ben de herhalde sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir.” ifadelerini kullandı. Döviz kurunu sıçratan bu açıklamadan sonra Türk Lirasındaki artış tersine döndü. Türkiye’nin yerli ve milli parası yüzde 6.3’lik değer kazanımının ardından bu kez yüzde 1.9 değer kaybetti.

2001 KRİZİNDE BİLE BÖYLE OLMADI

Erdoğan’ın Türk Lirasına attığı tokatlar yüzünden borsadaki yabancı yatırımcı oranı yüzde 72.5 düzeyinden yüzde 42.5’in altına geriledi. 2001 krizinde bile yüzde 48’in altına inmemişti. Türk Lirasındaki oynaklık yüzünden yabancı yatırımcı Türkiye’nin parasına yatırım yapmaktan  kaçtı. Devlet iç borçlanma senetlerindeki yabancı sahiplik oranı yüzde 25 düzeyinden yüzde 5’in altına indi.

DOLARDAKİ ERDOĞAN GRAFİĞİ

1 Haziran 2021 TRT yayını öncesi                     sonrası

8,53                           8,80

4 Ağustos 2021 ATV yayını öncesi                    sonrası

8,28                           8,57

Erdoğan’dan TL’ye tokat dolara can suyu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder