4 Ağustos 2021 Çarşamba

Soğanda kriz kapıda: 4 ayda fiyatlar üçe katlandı

2019 yılında yaşanan soğan krizinde fiyatları 10 lirayı zorlayan soğanda yeni kriz kapıda. Üretimin arttığı yaz ayları olmasına karşın Nisan ayında 1 liradan satılan soğan kilosu şu an marketlerde 3 lirayı buldu.

BOLD ANALİZ – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre kuru soğan son bir ayda yüzde 18.33’lük fiyat artışı ile en çok fiyatı artan ürünler arasında yer aldı. Temmuz ayı başlarında marketlerde 2 liraya satılan soğan kilosunu yüzde 50 artarak 3 lirayı geçti.

KURU SOĞANIN FİYATI YÜZDE  18.33 ARTTI

Temmuz ayında TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan 415 maddeden 81’inin fiyatları düşerken, 50 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 284 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı yüzde 29,42 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda görüldü. Geçen ay yurt içi turlardaki fiyat artışını yüzde 19,63 ile salatalık, yüzde 18,33 ile kuru soğan izledi. Temmuz’da fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 16,12 ile kayısı, yüzde 15,01 ile elektrik ücreti, yüzde 14,72 ile limon yer aldı.

NİSAN AYINDA FİYATI 1 LİRAYDI

Kuru soğanın Nisan ayında fiyatı 1 liradan satılıyordu. Nisan ayı içerisinde Ramazan ayı olması nedeniyle AKP Hükumetinin Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile üreticiden alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtımını yaptığı kuru soğanlar nedeniyle fiyatlar ani yükselişe geçti. Marketlerde 1 liradan satılan kuru soğanın fiyatı bir anda 2 lirayı buldu.

TARLADA FİYATLAR 2 LİRAYI GEÇTİ

Soğan üreticilerinin internette bir araya geldiği ve satış için ilan verdikleri portallarda soğan fiyatları ise 2 lirayı geçti. Bu yıl selden zarar görmesi nedeniyle soğanın az olduğu belirtilerek, “Bu sene kuru soğanı 3 TL’den aşağı vermeyelim. Buradan sesleniyorum tüm çiftçilerimize. Biz üreticiler vermezsek ürünümüzü mecbur alıcı istediğimiz fiyattan alacak” denildi. Bir üretici “Arkadaşlar biraz sıkın dişinizi malımızı kolay yetiştirmedik. Gübreydi, ilacıydı, suyuydu emek verdik hepsi bin parası cebimizden çıktı. 3 TL’de diretin, vermeyin. Heba olmasın malımız, boşa gitmesin emeklerimiz” derken başka bir üretici de “Ankara Ayaş’ta soğan yetiştiriciliği yapıyorum. Bugün tüccar yetişmiş çuvala girecek soğan varsa 2 TL peşin para alım yaparım diye teklif getirdi. Herkes malına sahip olsun” dedi. (https://fiyat.tarimziraat.com/kuru_sogan_fiyatlari-a1~2.html)

2019’DA 10 TL’Yİ ZORLADI

2018 yılında Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde meydana gelen doğal afetler ve hastalıklar nedeniyle kuru soğanda rekolte düşüşü yaşandı. Bu durum 2019 yılının ilk aylarında soğan fiyatlarının rekor derecede artmasına neden oldu. Bir anda 7 lirayı geçip, 10 lirayı zorlayan soğan fiyatları AKP Hükumetini zor durumda bıraktı. Türkiye, Azerbaycan, Mısır ve İran gibi birçok ülkeden soğan ithal etmek durumunda kaldı. İthal edilen soğanlar ise AKP’li belediyelerin kurduğu tanzim satış çadırlarında ve ucuzcu marketlerde satıldı.

‘İkinci 15 Temmuz’ geliyor: Troliçe Hilal Kaplan sinyali verdi

Soğanda kriz kapıda: 4 ayda fiyatlar üçe katlandı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder