3 Ağustos 2021 Salı

İsrail gemisine saldırı sonrası İran ile İngiltere karşı karşıya geldi

Umman’da geçen hafta gerçekleşen ve İran’ın suçlandığı tanker saldırısının ardından yaşanan gerilim tırmanıyor. İngiltere ve İran, tanker saldırısından ötürü birbirinin diplomatlarını karşılıklı olarak bakanlığa çağırırken ABD Dışişleri Bakanı Blinken İran’a ortak yanıt verileceğini söyledi.

BOLD – İngiltere ve İran, geçen hafta Umman’da gerçekleşen tanker saldırısının ardından yaşanan gerilim yüzünden birbirinin diplomatlarını çağırdı.

Geçen hafta Umman kıyılarında bir petrol tankerine düzenlenen saldırıda biri İngiltere diğeri Romanya vatandaşı iki kişi hayatını kaybetmişti. İngiltere, ABD ve İsrail, saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu.

İran ise bu suçlamaları reddederek söylenenlerin temelsiz iddialar olduğunu belirtti.

İsrail ve İran arasında bu bölgede yürütülen denizcilik faaliyetleri yüzünden uzun zamandır gerilim var; iki taraf da diğerini yürüttüğü faaliyetlerden ötürü suçluyor.

İKİ ÜLKE DİPLOMATLARINI KARŞILIKLI OLARAK BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘İran’ın bu durumun sonuçlarına katlanması’ gerektiğini belirterek, bu saldırının küresel gemiciliğe karşı gerçekleştirildiğini söyledi.

Pazartesi günü İngiltere, İran büyükelçisini ‘bu yasa dışı saldırıdan ötürü’ Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İran ise İngiliz maslahatgüzarını ve Romanya’nın en üst düzey diplomatını yöneltilen suçlamaları protesto amacıyla çağırdı.

BLINKEN: İRAN’A ORTAK YANIT VERİLECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hint Okyanusu’nda İsrailli bir şirkete petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu belirterek, “Birleşik Krallık, İsrail, Romanya ve diğer ülkelerle çok yakın temastayız ve (İran’a) ortak bir yanıt verilecek” dedi.

Blinken, İran’ın uzun süredir deniz taşımacılığı dahil bir dizi eylemlerde bulunduğunu ve sorumsuzca hareket etmeye devam ettiğini söyledi.

İSRAİL’DEN İRAN’A TEHDİT

İsrail Başbakanı Naftali Bennett Umman kıyılarında İsrail şirketi tarafından işletilen ve iki kişinin hayatını kaybettiği petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuş, “İran’a kendi bildiğimiz şekilde nasıl mesaj ileteceğimizi biliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bennett, ‘Mercer Street’ adlı petrol tankerine insansız hava aracıyla saldıranların İsrail hedefine zarar vermek istediğini kaydetti ama bu korsanca hareketin İngiltere ve Romanya vatandaşlarının ölümüne neden olduğunu kaydetti.

İran ise saldırıyı düzenlediği iddialarına karşı çıkıyor. Bennet’in açıklamasına karşı İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, ulusal çıkarlarını korumak için ülkesinin herhangi bir şekilde yanıt vermekten kaçınmayacağını aktardı.

PETROL TANKERİNE SALDIRI

Perşembe günü Mercer Street adlı yakıt tankerine Umman kıyılarında bir drone ile saldırı düzenlenmiş, saldırıda bir İngiliz ve bir Romanya vatandaşı hayatlarını kaybetmişti.

Amerikan uçak gemisi Ronald Reagan ve destroyer USS Mitscher, Mercer Street’e güvenli limana kadar eşlik etti.

Londra merkezli Zodiac Denizcilik firmasının sahibi İsrailli armatör Eyal Ofer.

Saldırıyı üstlenen olmadı ancak İran ve desteklediği militanlar daha önce insansız hava araçlarıyla bölgede saldırılar düzenlemişti.

Daha önce de İsrail ve İran tarafından idare edilen gemilere saldırılar düzenlenmiş olsa da can kaybı çok nadir yaşanıyor.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye 5 ülke, Avrupa Birliği ve Almanya arasında süren nükleer müzakereler dolayısıyla batılı ülkeler Tahran’a sert bir tepki vermekten kaçınıyor.

Ancak aylarca süren müzakerelerde anlaşmaya varılamaması dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı Blinken, müzakerelerin yıllarca devam etmeyeceğini ve sabırlarının bir sonu olduğunu ifade etmişti.

Yine de müzakereleri tehlikeye atmamak için ABD ve İngiltere’nin İran’a sınırlı bir tepki vermesi bekleniyor.

ABD’nin gündemi Sezgin Baran Korkmaz: “Erdoğan’a zarar verecek”

İsrail gemisine saldırı sonrası İran ile İngiltere karşı karşıya geldi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder