6 Ağustos 2021 Cuma

Dünyada gıda fiyatları düşüyor Türkiye’de zamlanıyor

Türkiye’de vatandaşlar yüksek fiyatlarla boğuşuyor. Kovid-19 salgınıyla zirve yapan fiyatlar dünyada düşerken Türkiye’de her gün zamlanıyor. Gazeteci Abdurrahman Yıldırım, konuyu “Faiz ferman dinler, ya fiyatlar?” başlığıyla yazdı.

BOLD – Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Düşük faiz düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Ağustos’ta düşük enflasyona geçeceğiz.” sözlerini değerlendirdi.

MISIR VE SÜT ÜRÜNLERİ UCUZLUYOR

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerini paylaşan Yıldırım, “5 ana kalemde dünya fiyatlarını izleyen FAO’ya göre gıda enflasyonu iki aydır geriliyor. Temmuz ayı gerilemesi yüzde 1.2, iki aylık düşüş de yüzde 3.7’ye vardı. Bu gerilemenin ardından dünya gıda fiyatlarındaki son bir yıllık artış halen yüzde 31 düzeyinde bulunuyor. FAO Endeksi’ne göre gıda fiyatlarının tepe noktası mayıs ayındaydı. Ana endeks yüzde 3.7 gerilerken süt ürünleri onu aynı oranla destekledi. Tahıldaki yüzde 5.4’lük iki aylık düşüş daha çok mısır fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı.”

BİTKİSEL YAĞLARDA FİYATLAR İNİYOR

Türkiye’de rekorlar kıran bitkisel yağ fiyatlarının Avrupa ve ABD’de düştüğünü kaydeden Yıldırım, “Gerileyen bir başka kalem çok hızlı bir artış kaydeden bitkisel yağlardı. Son bir yıllık artışı yüzde 125’e varan bitkisel yağlar son iki ayda yüzde 11 geriledi. Temmuz itibariyle son bir yıllık artışı da yüzde 60.8’e indi.” bilgisi verdi.

ET VE ŞEKER FİYATLARI ZAMLANIYOR

Et ve şeker fiyatlarının dünyada da arttığını kaydeden Yıldırım, “Aşılama sonucu normalleşen hayatla birlikte et ve şeker tüketimi artıyor. Et fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 19.6’ya, şeker fiyatlarında yüzde 44.2’ye çıkmış durumda.”diye yazdı.

TÜRKİYE’DE DOLARA BAĞLI ZAMLAR

Dünyada fiyatlarda yaşanan gerilemenin Türkiye’ye yansımadığını kaydeden Yıldırım, “Ancak bunun Türkiye’ye gerileme olarak yansıyabilmesi için, öncelikle Türk Lirası’nın değerinin düşmemesi ya da doların TL karşısında artmaması gerekiyor. Kısaca piyasalar Cumhurbaşkanı’nın açıklamasını yükselen enflasyon karşısında faizlerin artırılmayacağı şeklinde okudu. Faiz dinlese de fiyatlar ferman dinlemiyor. Kurda rahatsızlık yaratan da bu” diyerek yazısını noktaladı.

Dünyada gıda fiyatları düşüyor Türkiye’de zamlanıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder