6 Ağustos 2021 Cuma

Erdoğan AYM’nin dengesini değiştirdi: Babasının suçu var deyip kızının memuriyetini iptal ettiler

Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmasının ardından dengeler değişti. Yüksek Mahkeme, babası KHK ile kapatılan derneğin kurucusu olduğu gerekçesiyle Sebiha Kaya’nın memuriyetini yaktı.

BOLD ANALİZ – 15 Temmuz sonrası verdiği kararlarla özgürlükçü yapısını kaybeden Anayasa Mahkemesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son atamalarıyla adeta ‘iktidarın mahkemesi’ oldu. AYM’nin kritik davalarda, özgürlükçü kararları değil AKP iktidarının istediği şekilde kararlar vermesi dikkat çekiyor. Bu kararlarda da Erdoğan’ın AYM’ye yeni atadığı üyelerin oyu etkili oluyor.

AYM’nin özgürlükçülüğü rafa kaldırdığı kararlarından birisi dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Ağrı’da yaşayan Sebiha Kaya, 2016 KPSS’yle Elektrik Üretim A.Ş’nin Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde sözleşmeli memurluğunu kazandı. Ancak Kaya’nın ataması güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle yapılmadı. Kaya’nın memuriyete girişine babası hakkında terör örgütü üyeliği isnadıyla soruşturma bulunması ve Kaya’nın KHK ile kapatılan Kurdi-Der isimli dil derneğinin kuruculuğunu ve öğretmenliğini yaptığı yönündeki “istihbari” bilgi olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Kaya, memuriyete alınmamasıyla ilgili Ankara 10. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkemeye verdiği dilekçede Kurdi-Der’e üye olmadığını, Kürt dilinin araştırılması ve öğretilmesini hedefleyen bir dernekte eğitim vermenin suç olmadığını, babasının örgüt üyeliğinden yargılanıyor olmasının aleyhine değerlendirilmesinin suç ve cezaların şahsiliği ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Mahkeme, 10 Mayıs 2018 tarihinde verdiği kararda, Kaya’nın KHK ile kapatılan Kurdi-Der isimli dernekte öğretmenlik yaptığını, babası N.K. hakkında da Ağrı Ağır Ceza Mahkemesinde örgüt üyeliği iddiasıyla açılan davanın devam ettiğini belirtti. Mahkeme, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olduğu gerekçesiyle Kaya’nın atanmasının hukuka aykırı olmadığına karar vererek davayı reddetti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin de istinaf talebini reddetmesi üzerine Kaya AYM’ye başvurdu.

AYM ise, Kaya’nın başvurusunu kabul edilemez bularak reddetti. Karar, 7’ye karşı 8 oyla verildi. Çoğunluk üyeler, idare mahkemesinin Sebiha Kaya’nın babasının hakkında örgüt üyeliğinden yargılanmasını gerekçeli kararda belirtmesine rağmen, “Mahkemenin başvurucunun babası ile ilgili olguya dayanmadığı görülmektedir” görüşünü savundu. Bu üyeler, Kaya’nın KHK ile kapatılan bir derneğin faaliyete katılması nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması ve memuriyete atanmamasında herhangi bir keyfilik bulunmadığına hükmetti.

AYM Başkanvekili Kadir Özkaya, üyeler Muammer Topal, Rıdvan Güleç, Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu, Selahattin Menteş, Basri Bağcı ve İrfan Fidan, davanın reddedilmesi yönünde oy kullandı. AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, üyeler Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez karşı oy kullandı.

BABALARININ SUÇU VELATLARA ÇEKTİRİLEMEZ

Güvenlik soruşturması nedeniyle memuriyete atama işleminin iptaline karşı çıkan AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Babalarının yaptıklarından dolayı evlatlarını sorumlu tutmak, insanı hür ve irade sahibi bir varlık olarak kabul etmemek demektir. Bu nedenle babaların işlediği suçun cezası evlatlara çektirilemez. Bu kadim bir ilkedir. Somut olayda derece mahkemelerinin kararlarında bu kadim ve evrensel ilkeye de uyulmadığı görülmektedir” görüşünü savundu.

MAHKEME ARAŞTIRMAYACAKSA YARGI YOLUNA GİTMENİN NE ANLAMI VAR?

Üye Engin Yıldırım ise gerekçeli kararında Türkiye’de yargının mevcut durumunu özetledi. Yıldırım, “Eğer derece mahkemesi, istihbari bilgiler için güvenlik ve arşiv araştırmasıyla ilgili bir değerlendirme yapmayacaksa, buradaki bilgilerin doğruluğunu araştırmayacaksa mahkemeye başvurmanın, yargı yoluna gitmenin ne anlamı olacaktır?” dedi.

Gülen Hareketi’nin okullarına el koyan Mahmut Özer bakan yapıldı

Erdoğan AYM’nin dengesini değiştirdi: Babasının suçu var deyip kızının memuriyetini iptal ettiler yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder