5 Ağustos 2021 Perşembe

‘Kabına sığamayan’ Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever kimdir?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı YAŞ kararıyla Ümit Dündar’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilen Musa Avsever’in adı Ergenekon davasında geçiyordu. Avsever’le ilgili Mustafa Balbay’ın günlüklerinde şu ifadeler bulunuyor: “Musa ve ötekiler barut gibi. Ama nasıl… Biz bu devletin yemeğini yiyoruz ama, ne yapıyoruz diyor. Tayyip’i alıp arabanın arkasına… diyor.”

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2021-2022 komuta kademesini ve terfileri belirleyen Yüksek Askeri Şura kararlarını dün imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklanan YAŞ kararlarının en dikkat çekici ataması ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapıldı. Yaş haddinden emekli edilen Orgeneral Ümit Dündar’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1.Ordu Komutanı Orgenerel Musa Avsever getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün görev süreleri bir yıl daha uzatıldı.

Peki, kuvvet komutanlığına terfi eden tek isim olan Orgeneral Musa Avsever kimdi? Musa Avsever 7 Kasım 1957 tarihinde Konya’nın Halkapınar ilçesine bağlı Nernek köyünde doğdu. 1. Ordu Komutanı olarak görev yapıyordu. 2003’te tuğgeneral, 2007’de tümgeneral, 2012’de korgeneral rütbesine terfi etti. Avsever, 15 Temmuz’un ardından 28 Temmuz 2016 tarihinde yapılan YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2. Başkanlığına atanan Ümit Dündar’ın yerine 1. Ordu Komutanlığına getirildi. Avsever’in ayrı bir özelliği de, 2016’da tümgeneraller arasında orgeneralliğe terfi eden tek korgeneraldi. 15 Temmuz’un ardından 2016 YAŞ toplantısında terfi eden bir diğer isim de Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’ydı. Aksakallı, 15 Temmuz’da koruma astsubayı Ömer Halisdemir’e Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldürmesi emrini vermişti. Ardından da tuğgenerallikten tümgeneralliğe terfi etti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Musa Avsever.

Aksakallı gibi 15 Temmuz sonrası terfi eden komutanlardan olan Avsever, 2021 YAŞ’ıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı.

TAYYİP’İ ARABANIN ARKASINA…

Dündar’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Musa Avsever’in adı 2. Ergenekon iddianamesinde dönemin Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın günlüklerinde geçiyor. Balbay’ın Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar’ın Kara Kuvvetleri Sosyal Tesislerinde 26 Mayıs 2005 akşamı verilen yemeğe ilişkin tuttuğu günlüğünde Avsever hakkında “Musa ve ötekiler barut gibi” diyor. Avsever’in AKP hükumetinin Kıbrıs ve AB’yle ilgili politikalarına tepki gösterdiğini anlatan Balbay, “Musa ve ötekiler barut gibi…. Hükümetin TC’yi AB’ye peşkeş çektiğini söylüyor. Tayyipi alıp arabanın arkasına diyor…. Kızılay’da diyor vallahi işe yarayacağını bilsem kendimi Kızılay’da yakarım diyor” notunu düşüyor.

HULUSİ AKAR’IN VERDİĞİ YEMEKTE KONUŞULDU

Ergenekon iddianamesinde Balbay’ın, Musa Avsever’le ilgili notları şöyle:

“26 Mayıs 2005 Perşembe akşamı Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar Kara Kuvvetleri Sosyal Tesislerinde yemek verdi. Uluslararası Yönetim ve Askerlik Sempozyumu nedeniyle yemekte hemen yanımda Musa adında Tuğgeneral oturdu. KKK İkmal Bölümündeymiş. Onun yanında 3 Tuğ bir Binbaşı vardı. Biz Fikret Bila ile oturduk Musa ve ötekiler barut gibi. Ama nasıl… Yemeği gösteriyor, biz bu devletin yemeğini yiyoruz ama, ne yapıyoruz diyor. Kıbrıs’ta kızıyor. Biz de fazla bir şey yapmamışız diyor. Hükümetin TC’yi AB’ye peşkeş çektiğini söylüyor. Tayyipi alıp arabanın arkasına diyor…. Kızılay’da diyor vallahi işe yarayacağını bilsem kendimi Kızılay’da yakarım diyor. Biz PKK kadar cesur değil miyiz diyor. Halkın da kaynadığını ama bir lider bulamadığını söylüyor. Bizi övüyor ve siz diyor, belinizde tabanca olmadan bunu yapıyorsunuz bizim tabancamız var ne diyor… Şaraptan yudumluyor sohbetin sonunda: siz bizden dolusunuz, gerginsiniz dedim. Evet dediler, çok doluyuz. Çok gerginiz, kabımıza sığamıyoruz… Sonunda bütün bunlar sohbet dediler.”

‘Kabına sığamayan’ Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever kimdir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder