7 Ağustos 2021 Cumartesi

Orman yangınları çam balı üretimini bitirdi

Türkiye dünyada bal üretiminde önde gelen ülkelerden birisi. Balın yüzde 85’i ormanlardan üretiyor. Son orman yangınları bal üretimine büyük darbe vurdu. Dünyada çam balının önemli üretim merkezi konumundaki Muğla’da yanan ormanlar ve kovanlar nedeniyle bu yıl çam balı üretilemeyecek. 

BOLD – Türkiye 8 milyon kovanla arı kovanı varlığında dünyada Çin’den sonra ikinci sırada, bal üretiminde ise yıllık 114 bin tonla Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada geliyor. Bal üretiminin yüzde 85’i ormanlardan sağlanırken, yaşanan orman yangınları bal üretimine büyük zarar verdi.

MUĞLA, EN ÇOK BAL ÜRETİLEN YERLERİN BAŞINDA GELİYOR

Dünyada bal üretiminde ilk üçte yer alan Türkiye’de ise en çok bal üretiminin yapıldığı iller Ordu, Muğla ve Adana olarak sıralanıyor. 114 bin tonun balın 16 bin tonu Ordu’da, 15.8 bin tonu Muğla’da ve 11 bin tonu da Adana’da üretiliyor.

YANGINLAR BAKANLIĞIN BAL ORMANLARI PROJESİNİ KÜL ETTİ

Orman Genel Müdürlüğünün 2010 yılında hayata geçirdiği “Bal Ormanları” projesini yaşanan orman yangınları yok etti. Proje sayesinde 2010 yılında 5,6 milyon olan kovan sayısı 8 milyona çıkarken, bal üretimi de 81 bin tondan 110 bin tona yükseldi. Bakanlık çam balı konusunda dünya rezervini elinde bulunduran başta Muğla olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde 585 bal ormanı oluşturdu.

BAL ÜRETİMİNİN YÜZDE 85’İ ORMANLARDAN SAĞLANIYOR

Doğadaki çok sayıda türün varlığını devam ettirmesinde, böylece bitki gen kaynaklarının sürekliliği ve çeşitlenmesinde, biyolojik çeşitliliğin korunmasında arıların önemli işlevleri olduğundan, kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlat gibi orman ağaçları ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçekler de dikkate alındığında toplam bal üretiminin yüzde 85’i ormanlardan elde ediliyor.

YANGINLAR ÇAM BALI ÜRETİMİNİ BİTİRDİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaşanan orman yangınlarının arıcılık sektörüne büyük zararlar verdiğine dikkat çekerek, “2021 yılında Muğla özelinde çam balı üretimi bitmiştir. Muğla’da Marmaris’teki alanlarımızın aşağı yukarı yüzde 75-80’i yandı. Milas’ta yine bizim özellikle Bodrum, Milas, Çökertme, Fesleğen gibi yerlerde çok ciddi kaynaklarımız vardı. Buralar da bitti. Köyceğiz’de koca bir dağ yandı geçti gitti” dedi.

 

Erdoğan yine kendi kendini yalanladı

Orman yangınları çam balı üretimini bitirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder