4 Ağustos 2021 Çarşamba

Hazine’yi boşaltan AKP’nin turizm geliri beklentisi yangında kül oldu

Merkez Bankasının 128 milyar dolarını bitiren AKP Hükumeti, bütün umutlarını turizmden gelecek 23 milyar dolara bağladı. Türkiye’ye turist çekmek için kendi vatandaşını küçük düşüren adımlar attan Saray Hükumeti, orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalınca turistten gelecek para da hayal oldu. Sahil şeridindeki yangınlardan korkan 100 yabancı turistten 20’si Türkiye rezervasyonlarını iptal etti.

BOLD ANALİZ – Türkiye Hazine’sini boşaltan AKP Hükumetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız” açıklaması yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise turizm sektöründe çalışanlara “Ben aşılıyım” yazan maskeler taktırdı. AKP yönetiminin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını aşağılayan bu tavırlarına rağmen turizm geliri hedeflenen seviyeye çıkamadı. Kovid-19 salgını yüzünden 2020 yılında çöken turizm geliri 2021 yılında 23 milyar dolar olarak hedeflendi. Bu yılın ilk üç ayında 2,4 milyar dolar turizm gelirine ulaşan Türkiye, ikinci üç ayda ise turistlerden 3,3 milyar dolar kazandı.

TURİZMİN EN HAREKETLİ GÜNLERİNİ YANGIN VURDU

Bu yılın ocak-haziran dönemini kapsayan iki çeyrekte toplam 5,7 milyar dolarda kaldı. 23 milyar dolara ulaşmak için turizm sezonunun en hareketli dönemi olan üçüncü çeyreğe umut bağlandı. Ancak temmuz-ağustos-eylül rezervasyonlarını Türkiye’nin tatil bölgelerinde çıkan orman yangınları vurdu. Antalya Manavgat, Muğla Marmaris, Bodrum gibi yerlerde yabancı ülke vatandaşlarının paket turları ve rezervasyonları iptal oldu. Denize kadar inen yangınlarda sebebiyle gök yüzünden kül yağınca turistler otelleri terk etmek zorunda kaldı.

REZERVASYONLARIN YÜZDE 20’Sİ İPTAL EDİLDİ

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu, kısa dönemli rezervasyon kayıplarının yüzde 10 olduğunu söyledi. Asıl sorunun uzun dönemli rezervasyonlarda yaşandığını kaydeden Bülbüloğlu, “Uzun dönem satışlarımız durdu. Uzun vadeli rezervasyonlarda iptal yüzde 20’ye ulaştı.” diye konuştu.

15 MİLYAR DOLAR BİLE HAYAL

AKP Hükumetinin Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını harcaması sonrası bütün umutlarını bağladığı turizm geliri de yangınla birlikte kül oldu. 23 milyar dolarlık hedef için turizm sektörünün geriye kalan 6 ayda 17,3 milyar dolar gelir elde etmesi gerekiyor. Ancak en hareketli günleri yangınlar yüzünden kaybeden Türkiye’yi, Delta varyantına bağlı Kovid-19 hastalığı artışları da olumsuz etkileyecek. Dünya genelinde 700 bine Türkiye’de ise 25 bine dayanan Kovid-19 hasta sayıları eylül ayından itibaren ülkelerin kapanmaya zorlayacak. Türkiye’nin turizm gelirlerinin 2021 yılında 15 milyar dolara ulaşması bile zor olacak.

Hazine’yi boşaltan AKP’nin turizm geliri beklentisi yangında kül oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder