3 Ağustos 2021 Salı

Merkez Bankası “yüzde 30” dese de TÜİK’in enflasyonu yüzde 18,95

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, şirketlerin fiyatlarına yüzde 30 seviyesinde artış yaptığını belirtirken, TÜİK Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 18.95 olarak açıkladı. Beklentinin altında açıklanan enflasyon bile son 18 yılın en yüksek Temmuz ayı enflasyonu oldu.

BOLD ANALİZ – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 18,95 olarak açıkladı. Bu veriler son 18 yılın en yüksek Temmuz enflasyonu olarak kayıtlara geçerken, artan enflasyon sonrası faizlerin de artırılması gündeme geldi.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 45

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Temmuz’da tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 1,80 artış gösterdi. Temmuz’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 17,22 oldu. Verilere göre üretici fiyat endeksi Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 2,46 artarak yıllık bazda yüzde 44,92 olarak kayıtlara geçti. Bu verilerin ardından Temmuz ayında üretici fiyat endeksindeki yıllık artışla tüketici fiyat endeksi arasındaki yıllık artış arasındaki makas da yaklaşık 26 puanla rekor tazeledi.

GIDADAKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR

2021 yılı Temmuz ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 5,07 ile konut, yüzde 2,77 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 2,72 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Temmuz ayında en az artış gösteren diğer ana gruplar yüzde 0,02 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,12 ile haberleşme, yüzde 0,13 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0,41 ile sağlık oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 24,92 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 24,62 ile ulaştırma ve yüzde 22,70 ile ev eşyası oldu.

MERKEZ BANKASI’NA GÖRE ARTIŞLAR YÜZDE 30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen hafta yaptığı bilgilendirme toplantısında emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti. Kavcıoğlu, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi. Kavcıoğlu şirketlerin fiyatlarına yüzde 30 seviyesinde artış yaptığına da dikkat çekti.

FAİZ İNDİRİMİ DEĞİL, FAİZ ARTIRIMI GÜNDEMDE

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizin yüksek olduğunu belirtip, Merkez Bankası Başkanı ile faiz indirimi konusunda görüşme yaptığını açıklamıştı. Erdoğan temmuz-ağustos aylarında faiz indirimi beklediğini söylerken, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da faiz indirimi konusunda en erken eylül ayını işaret etmişti. Merkez Bankası Temmuz ayında faizi yüzde 19’da sabit tutarken, yüzde 19 seviyelerine kadar yükselen enflasyon sonrasında Merkez Bankası’nın yetersiz kalan mevcut faizleri artırması gündeme geldi.

Hacı amcanın yangın isyanı: Başımızda hükumet yoğumuş!

Merkez Bankası “yüzde 30” dese de TÜİK’in enflasyonu yüzde 18,95 yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder