TÜGİAD Başkanı Şohoğlu, ekonomik krizde her kesimin bedel ödeyeceğini kaydetti. Şohoğlu, “Ekonominin geleceği hakkında kimse öngörü yapamıyor. Neredeyse falcı getirip tarot falı açacağız.” dedi.
BOLD – Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Şohoğlu, ekonomide öngörü yapamamaktan yakınarak, “Ekonomistler bile öngörü yapamıyor. Neredeyse falcı getirip tarot açalım diyeceğiz. Tarota soralım bir de küre koyalım soralım anca o karar versin. Bu aslında sadece Türkiye ile ilgili de değil. Öngörülebilirliğin olmadığı bu denizde nasıl yol alacağız?” açıklamasını yaptı.
BOL PARA DÖNEMİ BİTTİ HERKES BEDEL ÖDEYECEK
Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Şohoğlu, bol para döneminin sona erdiğini, yönetenlerin de, iş insanlarının da, halkın da bedel ödeyeceğini dile getirdi.
Şohoğlu, “İlk defa Türkiye’de zam yapılmayıp işçilerin evet ben çalışırım beni işten çıkarma dediği dönemi yaşıyoruz. Güzel bir restorana gittiniz yediniz içtiniz hesap gelir ya hani… İşte şimdi hesap geldi. Bu hesap ödenecek.” ifadesini kullandı.
ARTIK BÜYÜME DURDU BU ÇOK NET
2018’in ilk çeyreğinin iyi olduğunu, seçimlerden ve özellikle kur şokundan sonra işlerin değişmeye başladığını ifade eden Şohoğlu, “Kur şoku bizi çok yordu. Kurla birlikte faizler ve enflasyon da yükselmeye başladı. Büyüme rakamları üçüncü çeyrekte düşmeye başladı. Dolar kuru bir ara 7,20’yi aştı. Hükümet önlemler aldı. Yılı 5,30’lar civarında kapattık. 2019 da, 2018’in etkileri altında başladı.” dedi.
Şohoğlu, artık büyümenin durduğunu çok net bir şekilde gördüklerini belirtti.
ÜLKE FAİZ SARMALINA GİRDİ
Türkiye’nin faiz sarmalına girdiği tespitini yapan Şohoğlu, “Bugün ticari kredi faizleri yüzde 25’lere gelmiş. Bu faiz oranıyla ne ev, ne araba alırsınız ne de yatırım yaparsınız. Hepimiz şu anda 31 Mart seçimlerine kitlendik. O zaman ne olacağına bakacağız. Faizler inerse yatırımlar yine başlayabilir.” açıklamasını yaptı.
KONKORDATOLARIN ÇOĞU İFLAS OLARAK DÖNECEK
Şohoğlu, konkordato ilan eden firmalarla ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:
“Konkordatoların çoğu iflas olarak dönecek, çoğunun kurtulacağına inanmıyorum. İşsizlik olarak geri dönecek. İki sene önce iflas erteleme modaydı. Bu konkordatoların birçoğu maalesef kötü niyetli kullanıldı. Bankalara çok ciddi bir yük bırakıldı. Konkordatonun denetlenir olması lazımdı. Konkordatoyu ilan eden kendini kurtardı ama ona iş yapan, istihdam sağlayan tedarikçilerin hepsini yaktı. Ama şimdi konkordato için de tedbir alındı eskisi kadar kolay olmayacak.”
medyabold“Pembe tablolar çizmenin manası yok, sanayici müthiş bir belirsizlik içinde yuvarlanıp gidiyor”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder