20 Eylül 2019 Cuma

ABD’de söylem değişikliği: “Güvenli bölge” yerine “güvenlik mekanizması”

Fırat’ın doğusu için “güvenli bölge” yerine “”güvenlik mekanizması” tabirini kullanamaya başlayan ABD, Tel Abyad ve Raselayn arasına odaklandıklarını ve buradan ağır silahların çıkarılacağını belirtti.

BOLD – ABD, güvenli bölge konusunda söylem değişikliğine gitti. Ankara ile müzakerelerin ilk günlerinde Fırat’ın doğusuna yönelik harekatla ilgili Türkiye’yle aynı dili kullanarak “güvenli bölge” ifadesini kullanan ABD, şimdi PKK’nın Suriye kolu PYD’nin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile aynı dili kullandı. ABD bölgeye yönelik harekat için artık “güvenlik mekanizması” tabirini kullanıyor.

PKK’nın Suriye kolu PYD ve PYD’nin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, başından beri Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD’nin yürüteceği çalışmaları “güvenlik mekanizması” olarak adlandırmıştı.

TEL ABYAD – RASELAYN ARASINI KAPSIYOR

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Türkiye ile yürütülmekte olan “güvenlik mekanizması” çalışmalarında görev alan Tuğgeneral Christian Wortman ve Tuğgeneral Scott Naumann, Perşembe günü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD’li iki tuğgeneral, güvenlik mekanizmasının Fırat’ın doğusunu tamamen kapsamadığını, Tel Abyad ile Raselayn arasında kalan bölge üzerinde yoğunlaşıldığını belirtti. ABD’li askerler, bu bölgelerden ağır silahların çıkarılacağını söyledi ancak YPG’lilerin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili bilgi vermedi.

Oluşturulacak bölgede YPG’nin tahkimatı, ağır silahları ve savaşçılarıyla ilgili Türkiye’nin endişelerinin dikkate alındığını belirten Tuğgeneral Christian Wortman, “ABD, bu bölgenin bir parçası olarak belirlenecek alanlardan ağır silahların çekilmesi konusunda kararlılıkla çalışıyor” dedi.

PLANLANMAMIŞ BİR ASKERİ OPERASYONU SINIRLANDIRMAK

Tuğgeneral Scott Naumann, açıklamalarında ilginç bir ifade kullandı ve yürütülen diyalog ve koordinasyonun Türkiye’nin olası bir askeri operasyonunu önlemeye yönelik olduğunu ima etti.

ABD, Suriye’de IŞİD’le mücadelede etkin olarak YPG ve Suriye Demokratik Güçlerini kullanıyor, bu gruplara danışmanlık, eğitim ve silah veriyor. Washington, sürekli olarak Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı askeri operasyonun IŞİD ile mücadeleye zarar vereceğini belirtiyor.

Scott Naumann, diyalog ve koordinasyonun “IŞİD’le mücadelenin aralıksız devam etmesi ve buna engel olacak planlanmamış herhangi bir askeri operasyonu sınırlaması için” sürdürüldüğünü söyledi.

OYALAMA OLURSA BU ÇALIŞMALAR BİTER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, perşembe günü Gaziler Günü nedeniyle yaptığı bir konuşmada güvenli bölge çalışmalarıyla ilgili olarak, “Müzakere ve ortak çalışmalara, amaç ve hedeflerimize uygun olduğu sürece devam edeceğiz. Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmalar biter. Hazırlıklarımızı yaptık. Gerektiğinde kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. B ve C planlarımız hazır” ifadelerini kullandı.

Fırat’ın doğusunda 30-40 kilometre derinlikte, ağır silahlardan ve teröristlerden arındırılmış bir güvenli bölge kurulması için çalıştıklarını belirten Bakan Akar, “Burada bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyiz. Nihai hedefimiz Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD/YPG varlığını sonlandırmak, burada bir barış koridoru tesis ederek ülkemizdeki Suriyeli misafirlerimizin kendi topraklarına, evlerine dönmelerini sağlamaktır.” dedi.

“ABD, S-400’ler konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulamayacak”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder