19 Eylül 2019 Perşembe

BM Güvenlik Konseyine İdlib ile ilgili 2 farklı karar tasarısı sunuldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine Suriye’nin İdlib bölgesindeki çatışmaların durdurulması için 2 farklı karar tasarısı sunuldu. Karar tasarıları, bölgedeki insani felaketin daha fazla kötüleşmemesi için ateşkes öneriyorlar.

BOLD – BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeleri Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısına Çarşamba günü son şekli verildi ve bugün Güvenlik Konseyinde oylamaya sunulacak. Karar tasarısı Cumartesi öğlen saatlerinde İdlib’de çatışmaların durdurulmasını öneriyor.

ASKERİ OPERASYONLARA İSTİSNA GETİRİYOR

3 ülkenin karar tasarısının hazırlandığının açıklanmasının hemen ardından Güvenlik Konseyinin 2 daimi üyesi Rusya ve Çin de İdlib için ortak bir karar tasarısı hazırladıklarını duyurdu.

Eylül ayında İdlib’de çatışmaların sonlandırılmasını öngören karar tasarısına oylama için son şeklinin verildiği kaydedildi. Ancak Rusya ve Çin’in hazırladığı karar tasarısında BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak değerlendirilen kişiler, gruplar, kurumlar ve teşebbüslere karşı askeri operasyonlara istisna getirilerek izin veriliyor.

ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU

Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısı ise terör operasyonlarının uluslararası hukuk, uluslararası insan hakları ve mülteci hukukuna saygı gösterilerek yapılmasını öngörüyor. Ayrıca uluslararası hukuktaki sivil – savaşçı ayrımına özen gösterilmesini talep ediyor.

İdlib’de Rusya ve Suriye’nin 31 Ağustos’ta ilan ettiği tek taraflı ateşkes geçen hafta yaşanan bombardımanlara ve çatışmalara rağmen hala sürüyor.

BM Genel Sekreteri Guterres: Suriye Anayasa Komitesi konusunda uzlaşmaya varıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder