20 Eylül 2019 Cuma

Vatandaşın ekonomiye güveni azalmaya devam ediyor

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini yansıtan tüketici güven endeksi eylülde aylık bazda yüzde 4.3, yıllık bazda ise yüzde 6.8 azaldı.

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4.3 oranında azalarak 55.8’e geriledi. Endeks, ağustos ayında 58.3 seviyesindeydi.

Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise endekste yüzde 6.8’lik bir azalma meydana geldi. Tüketici güven endeksi Eylül 2018’de 59.9 düzeyindeydi.

0-200 aralığında değer alabilen tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Bu bilgi ışığında bakıldığında tüketici güveninde kötünün de kötüsü bir dönem yaşandığı görülebiliyor.

Damat Albayrak yine pembe tablo çizdi: “Türkiye’nin güçlü mali tabloları güven veriyor!”

RAKAMLAR HEM AYLIK HEM DE YILLIK BAZDA DÜŞÜNCE TÜİK’İN DE ELİ KOLU BAĞLANDI

Öte yandan, verileri her geçen gün daha fazla tartışma konusu olan ve sık sık verdiği “güvensizlik” ile gündeme gelen TÜİK, ekonomik verilerde dünya genelinde ana gösterge olarak kabul edilen yıllık değişim yerine bültenlerinde aylık rakamları öne çıkarmaya devam ediyor.

Önceki aylarda düşüş olan yıllık değişime yer vermezken ekonomide hafif olumlu seyrin izlendiği aylarda artışın yaşandığı aylık verileri dikkate alan kurum, tüketici güven endeksi hem aylık hem de yıllık bazda düşünce, “gerileme”, “düşüş” ve “azalma” gibi ifadeleri kullanma mecburiyetinde kaldı.

Tüketici güven endeksi yüzde 17 düştü ama aylık rakamları öne çıkaran TÜİK “arttı” diye açıkladı

TÜİK’in aylık rakamları öne çıkardığı bültenine göre, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi ağustos ayında 77.8 iken, eylül ayında yüzde 4.9 oranında azalarak 74 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) ağustos ayında 74.3 iken, eylül ayında yüzde 4.4 oranında azalarak 71 oldu.

VATANDAŞ İŞSİZ SAYISININ DAHA DA ARTMASINI BEKLİYOR

İşsiz sayısı beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) ağustos ayında 58.3 iken, eylül ayında yüzde 5.1 oranında azalarak 55.3 oldu.

İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısı beklentisinde azalışı, azalması ise işsiz sayısı beklentisinde artışı gösteriyor.

Tasarruf etme ihtimali endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) ağustos ayında 22.7 iken, eylül ayında yüzde 0.6 oranında artarak 22.8 oldu.

Tablodaki en düşük endeks 7.3 ile gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali endeksi olurken, bunu 10.4 ile yine gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali endeksi takip etti.

Döviz mevduatı tarihi zirvede: Vatandaş harıl harıl dolar alıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder