19 Eylül 2019 Perşembe

BM Genel Sekreteri Guterres: Suriye Anayasa Komitesi konusunda uzlaşmaya varıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, uzun süredir üzerinde çalışılan Suriye’de Anayasa Komitesini oluşturacak isimler üzerinde uzlaşma sağlandığını açıkladı.

BOLD – Suriye’de 8 yıldan fazla süredir devam eden iç savaşa barışçıl bir çözüm bulmak için en önemli adımlardan biri olarak görülen Anayasa Komitesinin oluşumu konusunda uzlaşmaya varıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, teşkilatın Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Anayasa Komitesine katılacak gruplar konusunda son düzenlemeleri yaptığını ve yakında tamamlanacağını söyledi.

Genel Sekreteri Guterres, Anayasa Komitesinin kurulmasının Suriye’de yıllardır devam eden “trajik savaşa” siyasi bir çözüm bulmak için gerekli zemini oluşturacak çok önemli bir adım olmasını ümit ettiğini söyledi.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ

BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararına göre, Suriye’de siyasi çözümün gerçekleşebilmesi için en önemli adım olarak Anayasa Komitesinin oluşturulması görülüyor.

150 kişiden oluşacak komitede Beşir Esad rejimi 50, muhalefet grubu 50 ve bağımsız kişilerden oluşacak sivil toplum grubu da 50 kişiyle temsil edilecek. 150 kişilik grubun oluşmasının ardından her 3 gruptan 15 kişinin atanmasıyla 45 kişilik anayasa yazım grubunun oluşturulması öngörülüyor. 2254 sayılı karar, yeni anayasanın oluşturulmasının ardından, adil seçimler aracılığıyla Suriye halkının yeni yöneticilerini seçmesini öngörüyor.

ANKARA’DA UZLAŞMAYA VARILMIŞTI

Pazartesi günü Ankara’da Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Türkiye, İran ve Rusya zirvesinde Anayasa Komitesi konusunda uzlaşmaya varıldığı ifade edilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, diplomatların listeyi oluşturduklarını ve usül çalışmaları yaptıklarını belirtmişti.

Suriye’de Anayasa Komitesinin tamamen oluşturulduğunu açıklayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani de, “Bir an önce çalışmalarına başlamasını ve anayasayı revize etmesini umut ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, İran ve Rusya, Suriye için Ankara’da buluştu: Zirveden tek somut sonuç çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder