17 Eylül 2019 Salı

Zamlardan kaçamayan vatandaş kaçak doğal gaza yöneliyor

Elektrikteki kaçak kullanımın ardından şimdi de doğal gazın kaçak kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Şirketler, kaçak kullanımın önüne geçmek için ihbarcılara ödüller veriyor.

BOLD Kış öncesi doğal gaza bir ay içinde yapılan yüzde 32 zam vatandaşı kara kara düşündürüyor. Geliri sabit olan ancak gelen zamlarla her geçen gün geçimi ağırlaşan vatandaş kaçak kullanıma yönleniyor.

KAÇAK KULLANIM ARTTI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre tespit edilebilen kaçak doğal gaz kullanımı yıllara göre arttı. 2016 yılında Türkiye genelinde kaçak doğal gaz kullanımı ile ilgili 250,156 işlem yapılırken bu rakam 2017 yılında 251,409, geçen yıl ise 363,386 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamın 2019 da daha da artması bekleniyor. Her yıl 10 milyonlarca metreküp doğal gaz herhangi bir bedel ödenmeden kaçak olarak kullanılıyor.

BAŞKENTGAZ KAÇAK İHBARINA ÖDÜL BAŞLATTI

Ankara’da doğal gaz dağıtımını sağlayan Başkent Doğal Gaz Dağıtım GYO AŞ, artan kaçak doğal gaz kullanımının önüne geçebilmek için ödül kampanyası başlattı. Kaçak doğal gaz kullanımını ihbar edenlere, kaçak kullanıldığı tespit edilen rakamın yüzde 5’i kadar doğal gaz bedeli kadar ücret ihbar edenin banka hesabına yatırılacak. Şirket, ihbar eden vatandaşlara kimlik bilgilerinin gizli tutulacağı bilgisini de veriyor!

NASIL KAÇAK KULLANILIYOR?

Kaçak kullanımda genellikle sayaca müdahale edilerek doğru çalışmasını engelleniyor. Ayrıca son zamanlarda artan sayaç olmaksızın doğal gaz kullanımı, kesilen doğal gazın izinsiz açılarak kullanımı da kaçak kullanım arasında değerlendiriliyor.

CEZASI BÜYÜK ANCAK VATANDAŞ KULLANIYOR

Kaçak doğal gaz kullandığı tespit edilenlerin doğal gazı kesilerek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. Kaçak doğal gaz kullanım bedeli, yapılan tespit çerçevesinde, kullanım süresi ve bu süre içerisinde tüketilen doğal gaz miktarı dikkate alınarak aboneye tahakkuk ettiriliyor. Kaçak doğal gaz kullanımı durumunda yüzde 200, tekerrürü halinde yüzde 300 ceza uygulanıyor. Usulsüz doğal gaz kullanımı durumunda açma kapama bedelinin 3 katı ceza uygulanıyor.

AİHM Erdoğan’ın diploması için devreye girecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder