19 Eylül 2019 Perşembe

Damat bakan itiraf etti: İşsizlik fonu kamu bankalarına kullandırıldı

Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, İşsizlik Sigortası Fonunun kamu bankaları tarafından kullanıldığını itiraf etti.

BOLD – Türkiye genelindeki bütün çalışanların maaşlarından her ay yüzde 1 oranında kesinti yapılarak İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılıyor. Biriken paranın, çalışanların işsiz kaldığı dönemde belirli süreler çerçevesinden işsizlik maaşı alabilmesi amacıyla kurulan fon, ne yazık ki son yıllarda işçinin değil işverenin derdine derman olmak için kullanılmasıyla gündeme geliyor.

Sadece işverenle de kalınmıyor, fondan kamu bankalarına da kaynak aktarılıyor. İşsizlik maaşı alanların sayısı ise yaklaşık 650 bin. Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) açıkladığı resmi verilere göre haziran ayı itibarıyla 4 milyon 417 bin 814 kişi işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yaptı.

İŞSİZLERİN SADECE YÜZDE 14.7’Sİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİYOR

İşsizlik Sigortası Fonu işçiler için kurulmuş olmasına rağmen yaklaşık 3 milyon 770 bin işsiz vatandaş işsizlik maaşından mahrum bırakılıyor. Ancak İşsizlik Sigortası Fonunda biriken para işverenlere ve bankalara aktarılmaya devam ediliyor. Şu anda İşsizlik Sigortası Fonunda 130 milyar liradan fazla para birikmiş durumda.

“KAYNAK AKTARIMI İŞLEMLERİ KANUN KAPSAMINDA YAPILIYOR”

Damat bakan, İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün soru önergesine verdiği yanıtta, İşsizlik Sigortası Fonunun kamu bankalarında kullanıldığını “itiraf” etti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, İyi Partili Öztürk önergesinde, Eylül 2018’de Halkbank, VakıfBank ve Eximbank’ın 2 gün içerisinde 10 milyar 875 milyon TL tutarında tahvil satarak sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirdiklerine dikkati çekti.

Albayrak, fondan ne kadar aktarım yapıldığını belirtmezken, “Bahsi geçen işlemler 4749 (Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) sayılı kanunun 12. maddesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir” yanıtını verdi.

NAKİT, BORÇ VE RİSK YÖNETİMİ

Albayrak’ın belirttiği Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un “nakit, borç ve risk yönetimi” başlıklı maddesinde, kamu kaynaklarının nasıl değerlendirileceği düzenleniyor.

Damat bakanın “itiraf” ettiği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bankalara kaynak aktarılması işlemi geçen yıl gündeme geldiğinde cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, söz konusu aktarımın kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması amacıyla yapıldığını öne sürerek, “Geçen sene de (2017) birtakım kaydırmalar yapılmıştı. Burada herhangi bir risk, kayıp, tehlike söz konusu değil” demişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında işsizliğin yüzde 13’e, işsiz sayısının da 4 milyon 253 bine ulaştığını açıklamıştı. DİSK-AR ise haziran ayı verilerine göre geniş anlamda işsiz sayısının 7 milyona yaklaştığını duyurmuştu.

Boydak Holding’in hortumlanması yerel medyaya düştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder