19 Eylül 2019 Perşembe

“Hastalar ile çocuklu kadınlara infaz indirimi geliyor, KHK’lılar geri dönüyor”

Af tartışmaları sürerken, hasta tutuklular ile çocuklu kadınların denetimli serbestlik sürelerinin uzatılacağı, bu şekilde infaz indiriminden yararlanarak erken tahliyelerinin önünün açılacağı belirtildi.

BOLD – Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, MHP’nin şartlı ceza indirimi ile ilgili teklifinin hazırlayıcılarından Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile konuştu. Yıldız, “Anladığım kadarıyla Adalet Bakanlığının hazırlığı bizim talebimizin biraz ötesinde” dedi.

MAHKUM LEHİNE DÜZENLEME YAPILACAK

Sarıkaya, “Çocuklu kadınlar, yaşlılar, hastaların denetimli serbestlikle salıverilme sürelerinde düzenlemeye gidilecek. Örneğin daha önce cezasının bitimine üç yıl kalan hasta yaşlılar ile iki yıl kalan çocuklu annelerin denetimli serbestlikle salıverilmeleri de mümkündü. Tutukluluk ile birlikte bu sürelerde de mahkum lehine düzenlemeye gidileceği ve tahliye için gerekli cezanın bitimine kalan sürenin uzatılmasının beklendiği ifade ediliyor” ifadelerini kullandı.

DENETİMLİ SERBESTLİK KONUSUNDA DÜZENLEME

Yıldız’ın izlenimine göre bakanlık, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un “Denetimli Serbestlik” başlığı altındaki 105 ve 107. maddelerinde düzenlemeye gidecek. Haziran 2018’de çıkarılan 671 Sayılı KHK ile 1 Temmuz 2016’dan önce işlenen suçlarda denetimli serbestlik süresi iki yıl olarak belirlemişti.

CEZASININ YARISINI ÇEKEN SERBEST KALMIŞTI

Sarıkaya yazısında şunları dile getirdi: “Süreli hapis cezasına mahkum olanların cezalarının yarısını (1/2) infaz kurumlarında çektikleri takdirde koşullu salıverilme hükmünden yararlandırdı. Ancak, kasten adam öldürme, altsoy-üstsoy, eşe ve kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa, özel hayata ve hayatın gizliliğine, devletin güvenliğine, Anayasal düzene, milli savunmaya karşı suçlar ile Terörle Mücadele, Örgütlü Suçların da arasında bulunduğu bazı suçları kapsam dışı bıraktı.”

GEÇİCİ DÜZENLEME KALICI HALE GETİRİLİYOR

Sarıkaya, bakanlığın bu kez de aynı kapsamda kalarak, geçen yıl geçici olarak getirdiği düzenlemeyi, bu kez kanun ile kalıcı hale getirmesi beklendiğini belirtti. “Yani bu kapsam dışında kalanlar, eğer cezalarının yarısını infaz kurumlarında geçirdiyse şartlı tahliyeden yararlanacak” dedi.

2004 ÖNCESİNE DÖNÜLMÜŞ OLACAK

Sarıkaya, düzenlemenin detaylarına ilişkin şunları dile getirdi: “Bu oran mevcut kanunda üçte iki oranında uygulanıyordu. Bakanlık düzenlemeyi bu şekliyle getirirse 2004’ten önceki döneme dönülmüş olunacak. Çünkü İnfaz Kanunu’nda yapılan düzenleme ile cezaevinde kalma süresi yüzde 50’den (1/2), yüzde 66’ya (2/3) yükseltilmişti. Böylece daha önce 10 yıl kesinleşmiş cezası bulunan bir mahkum 6,5 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye hakkını elde ederken, düzenleme ile bu süre 5 yıla inecek; 1,5 yıl erken tahliye olacak.”

TUTUKLULUK SÜRESİNE DÜZENLEME

Sarıkaya yazısında, “Bakanlık da hazırladığı Yargı Reformu paketinde tutukluluk sürelerini de AB kuralları kapsamında düzenleyeceğini duyurmuştu. Mevcut uygulamada tutukluluk süreleri Asliye Ceza’nın kapsamına giren suçlarda bir yıl, Ağır Ceza’nın kapsamına giren suçlarda iki yıl, terör suçlarında ise beş yıl olarak uygulanıyordu. Geçen yıl KHK ile yapılan düzenlemede de bu süre iki yılla sınırlandırılmıştı” ifadelerini kullandı.

2 YIL İLE SINIRLANDIRILACAK

Sarıkaya’nın aktardığına göre, bu kez de bir standarda bağlanıp, uzun tutukluluğun sona erdirilmesi hedefleniyor. Öngörülen süre AB uygulamalarında da ve AİHM kararlarında da baz alınarak iki yıl olması. Böylece tutukluluğun ceza olmaktan çıkarılması amaçlanıyor.

HAKKINDA TAHKİKAT OLMAYAN KHK’LI İŞE DÖNECEK

Bakanlığın çalışmalarından biri de KHK ile ihraç edilip, yargıda suçsuzluğunu kanıtlayanların işe dönüşüne yönelik düzenleme olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Bu konuda tam bir netlik olmamakla birlikte, eğer haklarında herhangi bir takibat söz konusu değilse, kamunun belirleyeceği yerlerde yeniden işe başlamaları öngörülüyor” diye yazdı.

AKP’li Bostancı: Cezaevlerinde sayı 300 bine ulaştı, infaz değişikliği için mutabakat arıyoruz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder