20 Eylül 2019 Cuma

Vatandaş harıl harıl dolar alıyor

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları, 191.43 milyar dolara ulaşarak bir kez daha rekor kırdı ve tarihi zirveye yükseldi.

BOLD – Merkez Bankası, her hafta döviz tevdiat hesaplarındaki (DTH) mevduat birikimlerini açıklıyor. Buna göre, yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları, 13 Eylül ile biten haftada 1.52 milyar dolar artışla 191.43 milyar dolara çıktı. Bu rakam yeni rekor anlamına gelirken, döviz birikimleri de tarihi zirveye yükselmiş oldu.

Bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları da önceki haftaya göre 612.5 milyon dolar artarak 118.3 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi.

Söz konusu tarihte kurumların birikimi ise 906.8 milyon dolar artarak 73.13 milyar dolara ulaştı.

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE DE 6 AY ARALIKSIZ ARTMIŞTI

Yurt içi yerleşik bireylerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftaya kadar 6 aylık süreçte aralıksız her hafta artış göstermişti.

31 Mart yerel seçimlerinden önce en son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller, yerel seçimlere kadar takip eden 26 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırmışlardı.

Vatandaşın döviz birikimi rekor üstüne rekor kırıyor

ARALIKSIZ ARTIŞ

Merkez Bankası verilerine göre, 5 Ekim 2018 haftasında 89.8 milyar dolar olan bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları, aralıksız artışın yaşandığı 6 ayda 20 milyar dolara yakın yükseliş gösterdikten sonra kademeli artışını sürdürdü.

5 Ekim 2018’den 16 Ağustos’a kadar bireysellerin yabancı para mevduatları 27.5 milyar dolar artmış oldu.

Sonrasında bireysel tarafta sınırlı da olsa düşüşler gözlendi ancak ana eğilim yukarı yönlü olmaya devam etti.

YERİNE KOYMA EĞİLİMİ

Bu artışın ana nedenleri olarak geçen yılın Ağustos ayında yaşanan kur şokunda bireysel yatırımcıların kar amaçlı bozdurduğu 8 milyar doları yerine koyma eğilimi ile beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığının etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan bu rakamların sadece bankaları kapsadığını belirtmekte büyük fayda var. Zira kayıt dışı ekonominin çok büyük boyutlarda olduğu Türkiye gibi bir ülkede vatandaşın yastık altı döviz birikiminin bankalardakine oranla çok daha fazla olduğu, tahmin edilmesi hiç de zor olmayan bir gerçek.

Deutsche Bank: Dolar/TL “kısa” zaman içinde 5.95’e yükselecek, alın!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder