30 Nisan 2020 Perşembe

Amvâs Taunu ve Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) Tavsiyeleri | Çağlayan Dergisi

Bütün dünyada olağanüstü günler yaşanıyor. Covid-19 çok hızlı yayılıyor ve ülkeler insanlık tarihinde eşine az rastlanan tedbirler alıyor.

 

Bulaşıcı hastalıklar, kitlesel ölümlere sebep olduklarından insanlığın hafızasında derin izler bırakmış, ekonomik ve siyasî birçok değişikliğe yol açmıştır.

İslam tarihindeki en çok ölüme sebep olan salgın Amvâs Taunudur. Taun; yaralamak, ayıplamak, kusurlu görmek anlamlarındaki “ta’n” kökünden türemiştir.

Tauna yakalananlar arasında ölüm oranı %30 ile %60 arasında değişmektedir. Pire ısırığıyla insan vücuduna giren ve en yakın lenf düğümüne doğru hareket eden bir bakteri, lenfin iltihaplanarak gerilmesine sebep olur. Hastalığın ilerleyen safhasında lenf düğümlerinin büyümesiyle vücutta iltihaplı ve şiddetli ağrıya sebep olan şişkinlikler meydana gelir. Bu şişlikler, genellikle vücutta derinin diğer vücut bölgelerine nazaran daha ince olduğu koltuk altı, kulak arkası, kulak memesi ve kasık bölgelerinde daha yoğun olarak ortaya çıkmaktadır.[i]

 

“Kara Ölüm” diye adlandırılan veba salgını, Hicret’in 18. yılında Hz. Ömer’in (radıyallâhu anh) halifeliği döneminde, Amvâs şehrinde ortaya çıkmış; Suriye, Irak ve Güney Anadolu’ya yayılmıştır. Bu veba salgınında yaklaşık 25.000 insan vefat etmiştir. Amvâs şehri bugün Kudüs’ün 33 km kuzeybatısında yer almaktadır.

[i] El-Cevziyye, Et-Tıbbu’n Nebevi. s. 29.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2020/05/01/amvas-taunu-ve-efendimizin-sallallahu-aleyhi-ve-sellem-tavsiyeleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder