2 Mayıs 2020 Cumartesi

CHP infazın iptali için ‘esastan’ başvuru yapacak: Gözler 6 Mayıs’ta…

İnfaz düzenlemesini şekil yönünden iptali için Anayasa Mahkemesine başvuran CHP, önümüzdeki hafta da değişikliğin esastan iptalini isteyecek. AYM, şekil başvurusunu 6 Mayıs Çarşamba günü görüşecek.

BOLD – Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, on binlerce mahkumun serbest bırakılmasıyla sonuçlanan düzenlemenin af niteliği taşıdığı için TBMM’de beşte üç çoğunlukla kabulü gerektiği gerekçesiyle yaptığı şekil yönünden iptal  başvurusunu 6 Mayıs Çarşamba günü görüşecek.

CHP, 90 bine yakın adli suçluyu tahliyesini sağlayan ancak terör adı altında düşünce ve siyasi suçlardan cezaevinde bulunan binlerce tutuklu ve hükümlüyü kapsam dışı bırakan infaz düzenlemesini ikinci kez AYM’ye taşıyor.  Önümüzdeki hafta yeniden AYM’ye başvurmaya hazırlanan CHP, kanunun Anayasa’nın yaşam hakkı, eşitlik hakkı ve ayrımcılık yasağı hükümlerine aykırı olduğu gerekçesini ileri sürecek. Başvuruda, düzenlemenin Anayasa’nın 2, 5, 10, 13 ve 17’nci maddelerine aykırı olduğu gerekçeleriyle iptali istenecek.

CHP’DE İPTALLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER VAR

Birgün’ün haberine göre, başvurunun hazırlık sürecinde CHP’li hukukçular arasında görüş ayrılıkları yaşandığı belirtiliyor. Eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesinin başta kadına şiddet ve çocuk istismarı gibi suçlardan hüküm giyenler olmak üzere salıverilmesinde sakınca bulunanların affı ile sonuçlanacağı kaygısı tartışılıyor. CHP’li hukukçular, bunu önleyici mekanizmaları da içeren bir başvuru metni hazırlamaya çalışıyor.

AYM’NİN ‘TÜM VATANDAŞLAR EŞİT YARARLANMALI’ İÇTİHADI VAR

Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu başkanlığındaki heyet çalışmalarını sürdürürken TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir, Terör örgütleri ile irtibatlı olanların ve üyelik iddiaları bulunanların tahliye edilmesini istemediklerini, ancak birçok suç grubunun düzenlemeden yararlanması gerektiğini kaydetti. Emir, “AYM’nin infaza dair düzenlemede tüm vatandaşların eşit bir şekilde yararlanması gerektiğine yönelik bir içtihadı var. Düşünce suçluları, ifade hürriyetini kullananlar, yazarlar, twit atanlar açısından mutlaka eşitlik ilkesinin yaşama geçirilmesi ve onların da hırsızlar, dolandırıcılar, suç örgütü kuranlar kadar aftan yararlanması gerekiyor. Düzenlemeden ayrıca tutukluların da yararlanması gerekiyor. Onlar da unutulmamalı. Tüm bunlar başvurularımızın temelleri olacak” dedi.

Öte yandan HDP, bireysel başvuruda bulunmak isteyen mahkûmlar için örnek bir dilekçe metni hazırladı.

Salgında basına abluka

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder