30 Nisan 2020 Perşembe

Salgında Merkez Bankası’nın rezervleri üçte bir oranında eridi

Doları 7 TL’de tutma çabası Merkez Bankasının rezervlerini eritti. Dış basına göre Merkez Bankası gerçek rakamları açıklamıyor, gerçek hesaba göre rezerv ekside.

BOLD – Merkez Bankası, doları bir haftadır 7 TL seviyesinde tutmak için uğraş veriyor. Merkez’in bu çabaları rezervlerin erimesine mal oluyor. Net rezervler Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü günden bu yana üçte bir oranında eridi.

DIŞ BASINDA REZERVLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR

Ekonomi yönetimi Merkez Bankası başta olmak üzere tüm enstrümanlarını kullanarak dolar kurunu 7 TL’nin altında tutmak için yoğun çaba harcıyor. 21 Nisan’dan bu yana 6,97 seviyesinde olan dolar/TL kuru o günden beri 7 TL’nin altında. Piyasaya dolar vererek yapılan bu müdahale aynı zamanda Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini de gündeme getirdi. Özellikle dış basında çıkan haberlerde hızla azalan rezervlerin ekonomiyi spekülatif ataklara daha dayanıksız hale getirdiğine dikkat çekiliyor.

SWAPLAR ÇIKARILDIĞINDA REZERV EKSİYE DÜŞÜYOR

Dış basında konuşulan ne brüt ne de net rezervler. Çünkü net rezervlerin içinde Merkez’in kendi varlığı gibi gösterdiği swap işlemlerinden doğan yükümlülükleri bulunuyor. Bunlar Çin ve Katar Merkez Bankası’ndan takas anlaşmalarıyla edinilen borçlardan oluşuyor. Ancak Merkez, bu borçları varlığına eklerken yükümlülüğüne eklemiyor. Böylece net rezervler olduğundan büyük görünüyor. Merkez Bankası’nın swap sözleşmelerinden emaneten elde ettiği 35 milyar dolarlık rezervi bulunuyor. Bu çıkarıldığı zaman Merkez Bankası’nın net rezervi eksiye düşüyor.

DÖVİZ REZERVLERİ ERİDİ

Merkez Bankası’nın brüt rezervleri altın ve döviz rezervleri toplamından oluşuyor. Merkez Bankasının toplam rezervleri erimekle birlikte özellikle bu dönemde daha acil ihtiyaç duyulan döviz rezervlerindeki erime daha büyük.Merkez Bankası’nın brüt rezervleri bu yıl içinde yaklaşık 18 milyar dolar geriledi. Merkez Bankası’nın net rezervleri ise ilk koronavirüs vakasını duyurulduğu 11 Mart haftasından 17 Nisan’a kadar yüzde 30 eridi.

 

Korona nedeniyle toplam can kaybı 3 bini geçti!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder