Her yıl Türkiye’ye çay hasadı için gelen 40 bin işçinin bu yıl salgın nedeniyle gelemeyecek olması, çay üreticilerini arayışa itti. Çay hasadında çalışmak üzere sigortalı, aylık 6 bin 900 liraya çalışacak işçi bulunması için kamu kurum ve kuruluşları da devreye girdi.
BOLD – Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımına sayılı günler kaldı. Ancak koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılmasıyla 40 bin yabancı uyruklu işçi bu yıl çalışmaya gelemeyecek. Bu durum çay üreticilerini kara kara düşündürüyor.
HASADA ÇAY ÜRETİCİLERİ DE GELEMEYECEK
Mayıs ayının ortalarında başlaması beklenen çay hasadında yabancı işçilerin yanı sıra büyükşehirlerde bulunan yaklaşık 100 bin üreticisi de gelemeyecek. Çay hasadı için işçi probleminin baş gösterecek olması nedeniyle Rize Valiliğinin koordinesinde kaymakamlıklar, belediyeler, Çaykur, borsa, ziraat odaları ve esnaf örgütleri temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantılarda, çay hasadının nasıl yapılacağına dair yol haritası belirlenmeye çalışılıyor. İşçi açığının, salgın nedeniyle kendi işi olumsuz etkilenen ve iş arayanlar ile memleketine dönen üniversite öğrencileriyle giderilmesi üzerinde duruluyor.
6 BİN 900 TL’YE ÇALIŞACAK 2 BİN İŞÇİ ARANIYOR
Rize’nin Fındıklı ilçesinde “Çayımız Tarlada Kalmasın” adıyla geliştirilen proje ile Fındıklı Belediyesi, Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği ile İlçe Kent Konseyi ortak birlik kuruldu. Birlik üyeleri mahalle ve köyleri gezerek aylık 6 bin 900 TL’yi bulan maaş ve sosyal güvence karşılığında çalışacak işçi arıyor. Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, çay hasadında ortaya çıkan işçilik problemini ortadan kaldırmak için ortaklaşa proje ortaya koyduklarını belirterek, çayın tarlada kalmaması için işe ihtiyacı olan kişilere istihdam alanı oluşturmak istediklerini söyledi. Çervatoğlu, çalışanların 6 ay sigortalı ve maaşlı olacaklarını kaydetti.
ŞU AN BEKLENEN KATILIM YOK
Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da, “Bu yıl koronavirüsten dolayı işçi sorunu var, toplanacak çayımız var, iş var ama işçi yok. Bir yandan da geçmiş yıllardan gelen işsizlik problemi var. Bu sorunların çözümü için iyi bir proje geliştirildi. Kesinlikle 10 kişiyle de olsa 20 kişiyle de olsa bu projeyi hayata geçireceğiz. Şu an için beklenen katılım yok, köy köy mahalle mahalle toplantı yaparak projemizi anlatacağız, işçi arayacağız” dedi.
medyabold‘Turizm etkilenmesin’ diye yüz binlerce öğrencinin geleceğini karartacaklar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder