29 Nisan 2020 Çarşamba

Sinemaya adanmış 30 yıllık kariyer: Irrfan Khan

Hint sinemasının ünlü oyuncularından Pi’nin Hayatı, Slumdog Millionare, Jurassic World gibi filmlerle dünya çapında tanınan Irrfan Khan’ın yaşamını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

BOLD– Mart 2018’de nadir görülen bir kanser türü olan nöroendokrin tümör teşhisi konan 53 yaşındaki oyuncu, uzun bir tedavinin ardından taburcu olmuş ve son filmi Angrezi Medium’u tamamlamayı başarmıştı. Khan’ın ölümü hem Hollywood’da hem de Bollywood olarak bilinen Hint sinemasında büyük üzüntü yarattı.

ÇOCUKLUK KAHRAMANI MARLON BRANDO

Çocukluğunda Marlon Brando ve ünlü Hindistanlı oyuncu Mira Nair’i kahraman olarak gören Irrfan Khan’ın meslek yaşamı 30 yılın üzerinde. 1988’de Hindistan’ın o yıl Oscar adayı olan filmi “Salaam Bombay” ile gösteri dünyasına atılan Khan, ilk olarak suç filmlerinde rol aldı.

Irfan Khan, ilk filmi Salaam Bombay’da henüz 21 yaşındayken

SHAKESPEARE İLE PARLAYAN KARİYER

Hindistan suç sinemasında kült bir yapım kabul edilen Tigmanshu Dhulia’daki performansıyla dikkatleri üzerine çeken oyuncunun kariyeri artık daha sağlam adımlarla ilerlemekteydi. Haasil ve Vishal Bhardwaj gibi suç dramalarını ardından Shakespeare’in Macbeth’inin Bollywood yorumu Maqbool ile ilk büyük rolünü oynadığında takvimler 2003’ü gösteriyordu.

Khan’ın başrolünde yer aldığı Macbeth uyarlaması Maqbool(2003)

BOLLYWOOD’DAN DÜNYA SİNEMASINA

2001’den itibaren Bollywood dışına da açılan Khan, ilk olarak The Warrior’da Hint asıllı İngiliz yönetmen Asif Kapadia ile çalıştı. En iyi İngiliz filmi olarak BAFTA ödülünü alan bu filmle Khan Batılı izleyiciler tarafından da tanınmış oldu. Khan bu süreçte Wes Anderson’ın The Darjeeling Limited ve Michael Winterbottom’un A Mighty Heart filmlerinde de rol aldı .

Irfan Khan, Dan Brown’ın romanındna uyarlanan Inferno(Cehennem) filminde Tom Hanks’le…

Son on yılda ise Khan, Jurassic World, Inferno ve The Amazing Spider-Man gibi büyük bütçeli filmlerden, The Namesake(Adaş) , Slumdog Millionaire ve Pi’nin Hayatı gibi ödüllü dramalara kadar birçok filmde rol aldı. Art arda gelen bu filmlerle İrfan Khan Batı sinemasında en çok iş yapan Hindistanlı oyuncu oldu.

Khan’ın tedavi sırasında tamamladığı son filmi Angrezi Medium

Kariyeri boyunca 85 filmde ve 23 dizide rol alan Khan, son olarak, Hindistan’da koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce sinemalarda gösterilen son film olan Angrezi Medium’da seyirci karşısına çıktı.

BOLLYWOOD ÜZÜNTÜ İÇİNDE

Hollywood’da gösterdiği performansla birçok Hindistanlı oyuncunun da önünü açan Irrfan Khan’ın ölümü ülkesindeki meslektaşları arasında büyük üzüntü yarattı. Bollywood oyuncuları ve yönetmenleri sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarla Khan’ı ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler. İşte o mesajlardan bazıları…

Priyanka Chopra: “Irrfan efendim, sen en güzel, en havalı adamdın. Seninle olan her etkileşim çok unutulmazdı. En yetenekli aktör, en güzel insan ve gerçek bir savaşçı! Tüm sevgim ve desteğim ailenle!”

Amir Khan: Sevgili meslektaşımız Irrfan’ı duyduğumuz için çok üzgünüm. Ne kadar trajik ve üzücü. Harika bir yetenek. Aile ve arkadaşlarına yürekten başsağlığı diliyorum. Çalışmanızla hayatımıza getirdiğiniz tüm sevinç için teşekkür ederim. Hep sevgiyle hatırlanacaksınız.”

Karan Johar (yönetmen): “Bu silinmez film anıları için teşekkür ederim …. Bir sanatçı olarak çıtayı yükselttiğiniz için teşekkür ederiz … Sinemamızı zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi çok sanatımızdaki varlığınız için her zaman son derece minnettar olacağız.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder