30 Nisan 2020 Perşembe

Kızılay kan bulamıyor

Kızılay’ın kan stoklarının 100 bin üniteden 30 binlere kadar düştüğünü açıklayan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, daha önce günlük toplanan 5 bin ünite kan bağışının 2 bin üniteye kadar düştüğünü kaydetti.

BOLD – Koronovirüsle mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma ve kısıtlama kararları kan bağışı oranlarında önemli düşüşe sebep oldu. Stokları hızla eriyen Kızılay’a günlük bağış da büyük oranda azaldı.

KAN STOĞU KRİTİK SEVİYENİN ALTINA DÜŞTÜ

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yurt genelinde kan stoğunun kritik seviyenin altına düştüğünü duyurarak, kan bağışı çağrısında bulundu. Kınık, sosyal medya hesabından kan stoklarının azalması üzerine Twitter’dan açıklama yaptı. Kınık, “çok acil duyuru” başlığıyla yaptığı paylaşımda, “Yurt genelinde kan stoklarımız kritik seviyenin altına düştü Kovid-19 salgını ve ramazan nedeni ile düşen bağışlar stoklarımızı eritti. Hastalarımız için desteğinize ihtiyacımız var” dedi.

SORUN YAŞANMAMASI İÇİN STOKLAR ARTTIRILMALI

Kızılay’ın kan stoklarının 100 bin üniteden 30 binlere kadar düştüğünü açıklayan Kınık, özellikle onkoloji, talasemi ve lösemi hastaları için acil kan ihtiyaçları olduğunu kaydederek yurttaşlara kan bağışı çağrısı yaptı. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Dr. Kınık, “Normalde günlük 5 bin ünite kan toplarız ama şu an 2 bin – 2 bin 500 gibi kan topluyoruz. Yurttaşların kan bulma sorunu yaşamaması için Kızılay’ın stoklarının artırılması gerek” dedi.

KAN VERECEKLERE SOKAĞA ÇIKMA İZNİ

Sokağa çıkma yasağında bağışçılarının kendilerine Kızılay’dan gelen SMS’i güvenlik güçlerine göstererek kan bağışı için ilgili merkezlere gidebileceğini belirten Kınık, “Bu bir milli dayanışmadır. Kızılay mobil tırlar ve otobüslerle şehir meydanlarında kan almaya devam ediyor. Kızılay’ın kanver.org sitesi üzerinden vatandaşlarımız randevu da alabilirler ve gittiklerinde beklemeden işlemleri yapılabilir” dedi.

“KAN BAĞIŞI İLE VİRÜS BULAŞIR KAYGILARI YERSİZ”

Koronavirüs nedeniyle yurttaşların kan bağışına ilişkin kaygılarının olduğunu anlatan Kınık, “Bu kaygılar yersiz. Hastalığın kan yoluyla bulaşmadığını, damlacık yolu enfeksiyonuyla bulaştığını biliyoruz. Kan vermenin herhangi bir şekilde korona bulaşması gibi olumsuz bir etkisi yok” dedi. Sosyal medyadan plazma aranmasına gerek olmadığını aktaran Kınık, Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ve ihtiyacı olan hastalara gerekli immun plazma bileşenlerinin gönderildiğini söyledi.

Tutuklu kanser hastası Ümit Gökhasan’ın eşi: Geceleri kusmaya başladı, sesimizi duyan yok mu?

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder